Nebude dobre, bude horšie. Koronavírus sa nám vymkol z rúk, tvrdí minister Krajčí

  • Viac ako 500 nových prípadov denne je iba začiatok, nakazených ľudí na Slovensku bude pribúdať
  • Podľa Krajčího sme sa dostali nad kritickú hranicu
Marek Krajčí Minister zdravotníctva
TASR / Martin Baumann
  • Viac ako 500 nových prípadov denne je iba začiatok, nakazených ľudí na Slovensku bude pribúdať
  • Podľa Krajčího sme sa dostali nad kritickú hranicu

V prvej vlne premiér aj s ministrom zdravotníctva odkazovali, že dobre bude. Dobre nebude, bude to ešte horšie. Piatkový prírastok 552 nových prípadov je len začiatok. Reprodukčné číslo vírusu sa zvýšilo. To znamená, že jeden infikovaný nakazí väčší počet ľudí. „Žiaľ, vymklo sa nám to z rúk. Tí, čo kričali hamujte, snáď už teraz budú vypočutí,“ uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí na Facebooku.

Minister takýmto spôsobom komunikuje, pretože je v domácej izolácii. V Poprade sa pracovne stretol s človekom pozitívne testovaným na COVID-19. Krajčí uvádza, že jeho test bol negatívny, ale bojuje s inou chorobou. Podľa vlastných slov má horúčku a zimnicu.

DOSTALI SME SA NAD KRITICKÚ HRANICUTou je na základe našich pozorovaní úroveň 40 nových prípadov za 14 dní na 100.000…

Gepostet von Marek Krajčí am Samstag, 26. September 2020

Podľa ministra je situácia mimoriadne zlá a dostali sme sa nad kritickú hranicu. „Tou je na základe našich pozorovaní úroveň 40 nových prípadov za 14 dní na 100 000 obyvateľov. Tú Slovensko prekonalo pred pár dňami a po niekoľkých týždňoch konštantného reprodukčného čísla 1,156 nám stúplo na 1,206. Dostali sme sa do exponencionálnej fázy rastu. Trvá zhruba 30 dní, keď na tieto čísla zareagujú aj počty chorých v nemocniciach. Tie nám neustále pozvoľna rastú, niektoré nemocnice už reprofilizujú ďalšie lôžka na infekčný profil,“ vysvetľuje minister.

Ak je R0 1,206, zjednodušene to znamená, že 100 infikovaných ľudí nakazí viac ako 120 ďalších. 552 prípadov denne je teda iba začiatok. Najbližšie dva týždne budú čísla ešte rásť. Neskôr sa prejaví efekt prijatých opatrení. Teda za predpokladu, že ich Slováci budú dodržiavať. V takom prípade začnú počty nových nakazených opäť klesať.

552 nových prípadov koronavírusu na Slovensku. Piatok zlomil rekord, prichádzajú nové opatrenia

Táto pandémia je o našej ľudskosti, spolupatričnosti a jednote. Ak si mladý a zdravý, COVID-19 s najväčšou pravdepodobnosťou prekonáš ako bežnú chrípku, hoci vedci stále skúmajú, či ochorenie u niektorých nebude mať aj dlhodobé následky.

Každý chorý však väčšinou ochorenie roznesie aj na niekoho ďalšieho a spolupodieľa sa tak na jeho šírení v našej populácii. Časť z nás, žiaľ, s týmto ochorením skončí aj v nemocniciach. Keď ich bude veľa, nemocnice nebudú môcť vykonávať iné dôležité operácie, vyšetrenia a na našu nezodpovednosť doplatia ďalší chorí. Chceme toto?“ odkázal minister na Facebooku.

On sám sa snaží vyhýbať ľuďom, ktorých by mohol teoreticky nakaziť, keďže je sám chorý. Pri stretnutiach treba dodržiavať zásadu rúško, odstup, ruky. 

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá