Sériový vrah, ktorý zabíjal mladé ženy. Jozef Slovák si svoj trest odpykáva ešte dnes

  • Ak si myslíš, že sérioví vrahovia sú psychopati, ktorí žijú mimo reality, mýliš sa
  • Často sú to ľudia, ktorí sú na vysokej inteligenčnej úrovni a majú cit pre detail
  • Jozef Slovák nebol iný. Do slovenskej histórie sa nezapísal vďaka svojim patentom, ale kvôli svojim vraždám
  • Ak si myslíš, že sérioví vrahovia sú psychopati, ktorí žijú mimo reality, mýliš sa
  • Často sú to ľudia, ktorí sú na vysokej inteligenčnej úrovni a majú cit pre detail
  • Jozef Slovák nebol iný. Do slovenskej histórie sa nezapísal vďaka svojim patentom, ale kvôli svojim vraždám

Jozef Slovák sa narodil 7. apríla 1951 v Plaveckom Štvrtku a dnes si odpykáva doživotný trest vo väznici v Leopoldove. Práve prípad tohto vraha môžeme považovať za jednu z najotrasnejších káuz novodobého Slovenska.

Slovák bol zaujímavý človek ešte pred tým, než sa stal sériovým vrahom. Mal vysokú inteligenčnú úroveň a takmer stále bol zahľadený do kníh. Okrem toho mal skvelé komunikačné schopnosti a rýchlo vedel nadviazať kontakt s cudzincom. To mu pomohlo nájsť si nové obete.

zdroj: Unsplash/Daniel Jensen

Neúspešné rande

So svojou prvou obeťou sa zoznámil vo vlaku v auguste 1978. Išlo o Juhoslovanku Blažicu P., ktorá mala len 21 rokov. Slovák jej ponúkol ubytovanie v Bratislave a následne ju vzal na rande k Železnej studničke. Rande sa však očividne nevyvíjalo podľa očakávaní vraha, pretože obeť nechcela dať vrahovi to, čo chcel. 

Po tom, čo sa začala Blažica brániť, Jozef stratil nervy a zaškrtil ju. Telo mladej ženy odtiahol hlbšie do lesa a zakryl vetvami a lístím. Zaujímavosťou je, že osobné veci obete daroval svojej priateľke. Oblečenie obete spálil na mieste činu.

zdroj: Youtube/KJ Movies CZ/SK

Po obeti bolo po niekoľkých dňoch vyhlásené celoštátne pátranie, no v tej chvíli ešte nikto netušil o odhaleniach, ktoré sa skrývali za jej záhadným zmiznutím. Kto vie, či by sa vrah našiel, keby sa neudal sám. Slovák si však z policajtov robil srandu a zahrával sa s nimi. Na počkanie si vymýšľal rôzne verzie, no polícia sa priklonila k tej, ktorá hovorí o nehode. 

Polícia uverila tomu, že ju udusil nechtiac počas toho, ako sa ju snažil pridržať, keď ju chcel pobozkať a vyzliecť. Sexuálne motívy boli v prípade všetkých vrážd vylúčené. Z väzenia bol prepustený 10. marca 1990 – ani nie 2 roky po uskutočnené vraždy. Odsúdený bol na 15 rokov. 

Cieľom boli mladé ženy

Druhá vražda na seba nenechala dlho čakať. Len 16-ročnú Moniku Ondíkovú z Moldavy nad Topľou zabil po štyroch mesiacoch na slobode. Zoznámil sa s ňou v Prahe a aj túto obeť vylákal mimo mesta. Tam do nej osemkrát strelil z plynovej pištole. Dievča však zomrelo až na následky úderov, ktoré jej vrah následne uštedril. Mladej Monike ukradol všetky peniaze, ktoré pri sebe mala, prsteň a kozmetiku. Aj toto telo skončilo pod kopou lístia.

„Potom išiel na recepciu, kde sa predstavil ako pracovník kriminálky. Vypýtal si knihu hostí, z ktorej vytrhol stranu s údajmi o svojom ubytovaní“ spomína detektív. Vrah sa k telu po 7 dňoch vrátil, aby dal obeti do vrecka cestovný lístok z Českých Budejovíc. Týmto spôsobom chcel zmiasť políciu.

zdroj: YouTube/KJ Movies CZ/SK

Trvalo len 17 dní, kým sa Slovák rozhodol úradovať ďalej. Išlo o 18-ročnú Vladislavu Maríkovú z Chebu, ktorá cestovala vlakom do malého mestečka pri Bratislave za svojím priateľom. Bohužiaľ, nikdy ho už nevidela. 

Výrečný vrah pozval mladé dievča na pár drinkov a obhliadku Bratislavy. Rozhodnutie ísť s ním sa jej stalo osudným. Svoju obeť Slovák vylákal na televízny vysielač Kamzík, kde ju zabil úderom lakťa do krku. Trvalo rok, kým sa vrah k vražde priznal. Policajtov dokonca vzal na miesto, kde mŕtvolu „pochoval“ pod kopou lístia.

zdroj: YouTube/KJ Movies CZ/SK

Vo väzení sa neohrial

Pred októbrom 1990 bol Jozef Slovák obvinený z nedovoleného ozbrojovania, za čo mu bol udelený trest odňatia slobody vo výške 8 mesiacov. Počas svojho pobytu vo väzení mal potýčky s viacerými väzňami. Jeden z jeho sokov sa mu zdôveril o svojej 17-ročnej priateľke Diane, ktorá sa stala ďalšou obeťou šialenca.

Po prepustení išiel Slovák priamo k nej domov a predstavil sa ako kapitán Zboru nápravnej výchovy. Dievčine sľúbil, že za 250 korún dostane možnosť stretnúť sa so svojou láskou. Tá neváhala a vrahovi na jeho sladké reči naletela. Jozef čakal na svoju obeť pod mostom SNP, kde nastúpili do autobusu smerujúceho do Záhorskej Bystrice. 

Tam usmrtil dievča jediným úderom do hlavy. Telo opäť skončilo pod listami. Po mladej Diane ostala malá dcérka, ktorú mala so svojim priateľom – väzňom. Tá bola v deň vraždy u kamarátky Diany, ktorá ju strážila. 

zdroj: YouTube/KJ Movies CZ/SK

Skončil tam, kde začal

Posledná vražda, ktorú sa Slovákovi podarilo dokázať, bola spáchaná v roku 1991. Obeťou sa stala 18-ročná Anna Kráľovičová Bratislavy. S ňou sa zoznámil v byte jej matky. Annu stretol pár dní po návšteve neďaleko Železnej studničky – na mieste, kde spáchal prvú vraždu. 

Bezbranné dievča udrel konárom a následne udusil opaskom. Telo skončilo vo vysokej tráve pod konármi a listami. Zaujímavosťou je, že pár hodín po vražde ponúkal Slovák pohlavný styk matke už mŕtvej Anny. Dva dni po vražde bol Slovák v Bratislave zatknutý. 

Psychopatická osobnosť

Nadpriemerné intelektové schopnosti sa ukázali aj počas vyšetrovania vrážd a samotného súdu. Jeho cieľom bolo skomplikovať vyšetrovanie, čo sa mu aj podarilo. Bývalých spoluväzňov obviňoval z nepriamej účasti na vraždách a priznával sa k činom, ktoré neurobil. Aj napriek tomu sa mu podarilo dokázať viac trestných činov ako 4 vraždy.

Jozef Slovák bol súdnymi znalcami označený za psychopatickú osobu. Bol agresívny, egocentrický a výbušný. Hoci zabíjal výhradne mladé ženy, ani s jednou z nich nemal pohlavný styk. Nemožno ho teda zaradiť medzi úchylov alebo sexuálnych deviantov. 

Zdroje: Vazen.sk, YouTube

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá