Preberám vedenie boja voči Covid-19 do vlastných rúk, vyhlásil Matovič. Situácia je mimoriadne zlá

  • Premiér Igor Matovič na Facebooku informoval, že sa opäť vracia do boja s pandémiou
  • Idem do boja s tým, že ma budú nenávidieť ďalšie davy bláznov, vyhlásil
  • Situácia na Slovensku sa výrazne zhošila, pribúdajú pozitívne testovaní aj úmrtia
Igor matovič
SITA/Úrad vlády SR
  • Premiér Igor Matovič na Facebooku informoval, že sa opäť vracia do boja s pandémiou
  • Idem do boja s tým, že ma budú nenávidieť ďalšie davy bláznov, vyhlásil
  • Situácia na Slovensku sa výrazne zhošila, pribúdajú pozitívne testovaní aj úmrtia

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) preberá vedenie boja proti COVID-19 do vlastných rúk. Uviedol to vo svojom profile na sociálnej sieti. Premiér sa v začiatkoch druhej vlny v boji proti koronavírusu príliš neangažoval a nevystupoval ani na tlačových besedách. V posledných dňoch sa to však zmenilo.

Zdôraznil, že za katastrofálne čísla môžeme „poďakovať“ konšpirátorom. „Dnes sme sa kvôli ich choromyselným blábolom o chrípôčke a nedostatku kyslíka v mozgu z rúška posunuli na ďalší rekord 552 a budú ďalšie,“ uvádza Matovič. Už po piatkovom rokovaní pandemickej komisie bolo jasné, že opatrenia nás neminú a budú prísne. Navyše, ich efekt sa prejaví najskôr o dva týždne. 

Pribúdajú prípady aj úmrtia

Piatkové testovanie odhalilo 552 nových prípadov koronavírusu. Aktívnych prípadov je 4 458, čo je počet ľudí, ktorí sú aktuálne pozitívni a ešte nie sú vyliečení.

V druhej vlne pandémie COVID-19 narástol za posledné dva mesiace počet úmrtí oproti prvej vlne, ktorá trvala päť mesiacov, o 125 percent. Ako informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová, za posledné tri týždne Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou prešetruje 36 úmrtí. To predstavuje nárast o 45 percent z celkového počtu úmrtí od začiatku pandémie ochorenia COVID-19. Priemerný vek úmrtí pacientov sa v druhej vlne znížil na 70 rokov. V prvej vlne bol priemerný vek 80 rokov.

552 nových prípadov koronavírusu na Slovensku. Piatok zlomil rekord, prichádzajú nové opatrenia

Eliášová priblížila, že Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou nariadil doteraz celkovo 247 pitiev pre podozrenia z úmrtia v súvislosti s infekciou spôsobenou novým koronavírusom. Dodáva, že obhliadajúci lekári pri úmrtí pacienta s podozrivými symptómami mimo nemocničných zariadení využívajú COVID protilátkové ako aj PCR testy na účinnú identifikáciu úmrtí. Vysvetľuje, že tým prispievajú k odhaleniu a eliminácii možného komunitného šírenia v mieste úmrtia. „Končenú primárnu príčinu úmrtia v mnohých prípadoch okrem pitvy určujú ďalšie histopatologické, imunohistochemické a virologické vyšetrenia,“ objasnila.

Na pľúcnu formu ochorenia COVID-19 zomrelo už 44 ľudí. V piatok 25. septembra zomreli traja ľudia. Podľa nových údajov pribudlo 552 prípadov nákazy koronavírusom. Od prepuknutia ochorenia COVID-19 sa tak na Slovensku nakazilo 8 600 osôb. V piatok urobili laboratóriá 6 483 testov. Koronavírus zatiaľ na Slovensku prekonalo 4 098 ľudí. Na Slovensku je momentálne hospitalizovaných 185 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 157 z nich. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 16 osôb a podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 14 pacientov.

Zdroj: SITA

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá