Výkonný riaditeľ švédskej hudobno-video streamingovej služby Spotify Daniel Ek sa zaviazal investovať miliardu eur do európskych technologických startupov. Chce tak konkurovať americkému Silicon Valley, informovali noviny Financial Times. „Ak porovnáte Európu s USA, sme podfinancovaní v porovnaní s americkými spoločnosťami,“ uviedol D. Ek počas konferencie Slush venovanej startupom.

Podľa údajov platformy CB Insights za druhý štvrťrok európske startupy získali 7,3 miliardy dolárov v rámci 843 uzavretých zmlúv. Ázijské spoločnosti mali za rovnaké obdobie na svojom konte takmer dvojnásobné množstvo finančných prostriedkov, zatiaľ čo americké začínajúce podniky až skoro štvornásobok.

Potrebujeme viac „super“ spoločností

Daniel Ek podotkol, že niektoré najsľubnejšie technologické talenty automaticky opúšťajú Európu, pretože sa tu necítia ocenené. „Potrebujeme viac super spoločností, ktoré zvyšujú latku a môžu slúžiť ako inšpirácia,“ dodal. Ako zaujímavé odvetvia uviedol oblasti strojového učenia, biotechnológie a materiálovej vedy.

Je pravdou, že Európa vytvorila technologické skupiny ako Spotify a Skype, ale USA a Čína sa môžu popýšiť takými gigantami ako Amazon, Apple či Alibaba. Skeptici obviňujú viac regulovaný európsky trh a nedostatok financovania. D. Ek je však presvedčený, že rozdiely medzi Európou a USA by mohli byť prínosom pri uskutočňovaní inovácií.

Majetok D. Eka narástol nedávno

Osobné bohatstvo 37-ročného Švéda D. Eka prudko narástlo po tom, čo bola Spotify kótovaná na newyorskej burze v roku 2018. S približne 9-percentným podielom v spoločnosti sa v súčasnosti jeho majetok odhaduje na 3,8 miliardy dolárov.

Predtým D. Ek tiež investoval menšie prostriedky do startupov, napríklad do - švédskej telemedicínskej spoločnosti Kry, britskej webstránky na vyhľadávanie ubytovania Student.com a spoločnosti venujúcej sa umelej inteligencii s názvom HJN Sverige.

Podľa CB Insights má Švédsko iba tri startupové podniky ocenené na viac ako miliardu dolárov: platobnú skupinu Klarna, spoločnosť na výrobu obilných nápojov Oatly a vývojára batérií Northvolt.