Slovenský trh práce sa mení, najväčšiu šancu zamestnať sa majú IT-čkari s praxou

NETKY.SK • 24 September 2020, 13:02 • 2 min
Slovenský trh práce sa mení, najväčšiu šancu zamestnať sa majú IT-čkari s praxou

BRATISLAVA - Pandémia koronavírusu výrazným spôsobom zmenila trh práce. Narastá podiel IT pozícií a klesá počet pracovných ponúk, ktoré nevyžadujú prax.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z analýzy webového portálu Profesia.sk. Čísla pracovného portálu poukazujú na to, že na trhu práce máme nové trendy, ktoré pandémia urýchľuje. Hromadná práca z domu vo firmách alebo orientácia na online predaj spôsobili, že firmy počas prvej vlny pandémie potrebovali najmä odborníkov z IT odvetvia. Informovala o tom PR manažérka webového portálu Profesia.sk Nikola Richterová.

 

Dopyt po IT odborníkov každoročne rastie
Sektor IT bol ešte v roku 2018 v poradí piatym odvetvím s najvyšším počtom ponúk. Viac inzerátov evidoval najväčší pracovný portál v obchode, výrobe, doprave a administratíve.

 

img

 

Aktuálne čísla poukazujú na to, že počet pracovných ponúk v IT sektore každým rokom rastie. Kým v roku 2018 tvorili informačné technológie 10,6 percenta inzerátov z celkovej ponuky, v roku 2019 to už bolo 11,5%.

 

Prečítajte si viac: Rezort práce chce predĺžiť čerpanie príspevkov na udržanie zamestnanosti do konca roka

 

V tomto roku podiel ponúk opäť rástol a aktuálne predstavuje 12,1%. Aktuálne tak v rebríčku jednotlivých sektorov patrí IT tretie miesto. Viac ponúk je už len v obchode a vo výrobe.

 

Trendy na trhu práce sa menia

Na trhu práce udrela koronakríza najviac v apríli. Medziročný prepad počtu pracovných ponúk predstavoval vtedy až 62 percent. Portál Profesia.sk zaznamenal počas septembra viac ako 8400 nových inzerátov.

 

img

 

Najväčší dopyt zo strany firiem bol pritom o ITčkárov. Pracovný portál zaznamenal počas apríla 1583 pracovných ponúk pre oblasť IT a podobné čísla eviduje aktuálne každý mesiac. Kým v roku 2017 pre nedostatok pracovnej sily zamestnávatelia poľavovali zo svojich požiadaviek, teraz je situácia opačná.

 

Mohlo by vás zaujímať: ROZHOVOR Zvýšenie minimálnej mzdy spôsobí ďalšie prepúšťanie a prehĺbi regionálne rozdiely, tvrdí analytik

 

Firmy vyžadujú predošlé pracovné skúsenosti čoraz častejšie. Minulý rok bolo pre absolventov vhodných 36 percent inzerátov, v roku 2020 tento podiel klesol na 32,5 percenta.

 

Nižší záujem o absolventov

Jeden z dôvodov výraznejšieho nárastu požiadaviek zamestnávateľov môže byť pandémia. Nižší počet ponúk zvýšil odozvu uchádzačov na ponuky.

 

Kým vlani platilo, že na jednu pracovnú ponuku zareagovalo v priemere 16 uchádzačov, dnes je to približne dvojnásobok.

 

img

Podľa výskumu Profesia.sk najmenej možností majú absolventi vysokých škôl. Pre študentov je dôležité uvedomiť si, že získavanie praxe počas štúdia je v súčasnosti ešte dôležitejšie ako predošlé roky.

 

Pracovné skúsenosti sú obzvlášť kľúčové pri vysokoškolákoch. Spomedzi jednotlivých stupňov vzdelania je najnižší podiel ponúk, ktoré vyžadujú prax, pri vysokoškolskom vzdelaní 2. stupňa.

 

V roku 2020 je pre absolventov vhodných iba približne 16 percent ponúk. Vlani išlo o viac ako 18 percent.

 

Prečítajte si viac: Zamestnávatelia majú pred prijatím nevidiacich zbytočný rešpekt

Vyšší podiel ponúk, ktoré nevyžadujú prax, vidí webový portál pri ponukách s požiadavkou na maturitu. Pre absolventov je v roku 2020 vhodných takmer 30 percent inzerátov.

 

Aj tu eviduje Profesia.sk medziročný nárast požiadaviek firiem. Vlani nevyžadovalo prax vyše 32 percent inzerátov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies