piatok 25. septembra 2020

IT: Koľko by zarobili deti za pomoc?

Veľa rodičov stále zápasí s technológiami pri riešení on-line úloh pri práci aj v osobnom živote. Spoločnosť Prolifics Testing uskutočnila prieskum u 2.664 tínedžerov (vo veku 13-18 rokov), pri ktorých on-line úlohách od nich rodičia žiadajú pomoc najviac a ako často im pomáhajú. Zistené údaje následne analyzovala na základe hodinovej sadzby pre profesionálnych poradcov, čo umožnilo vypočítať, koľko by deti zarobili, ak by svojim rodičom účtovali za IT pomoc. 

Hlavné zistenia: 
· Rodičia by mali deťom platiť 4.567,91 EUR ročne za všetku IT podporu, ktorú im poskytujú. 
· V uplynulom roku strávili tínedžeri 32 hodín pomáhaním svojim rodičom so sociálnymi sieťami a mali by im za pomoc vložiť vreckové vo výške 562,56 EUR. 
· Je zaujímavé, že 71% tínedžerov pripúšťa, že ich rodičia požiadajú o riešenie „technických problémov“ namiesto kontaktovania zamestnávateľa pri práci z domu. 
· 67% tínedžerov pomohlo svojim rodičom pri zorganizovaní stretnutia pomocou aplikácie Zoom alebo Skype 
· 52% pomohlo svojim rodičom pri uskutočňovaní skupinového videohovoru Whatsapp a 43% pri nastavovaní skupinového chatu Whatsapp 

Poradenstvo v oblasti sociálnych médií: Najvyhľadávanejšou podporou v oblasti IT bolo poradenstvo v sociálnych sieťach. Odhadom strávili dospievajúci učením svojich rodičov, ako ovládať sociálne médiá 32 hodín! Pri cene za poradenstvo do sociálnymi sieťami 16,22 GBP za hodinu tak priemernému tínedžerovi rodičia dlžia zhruba 519 GBP. Ak by sa tínedžeri mohli zamestnať na plný úväzok, dostávali by ročný plat zhruba 30.785 libier. 

Emailové poradenstvo: Väčšina rodičov sa podľa prieskumu nevie zorientovať ani v mailoch. V priemere tínedžer poskytoval mailové rady svojim rodičom a zákonným zástupcom zhruba 29 hodín. Mailové poradenstvo sa zvyčajne účtuje v priemere 23,92 libry za hodinu, rodičom tak zanecháva u svojich detí dlh 693,68 libier. Tínedžeri, ktorí by sa tejto úlohe neskôr venovali na plný úväzok, by mohli inkasovať priemerný ročný plat 45.400 libier. 

Strih videa: Pri tretej najpopulárnejšej IT asistencii, ktorú rodičia požadovali, dospievajúci strávili priemerne 27 hodín. Podľa ceny okolo 24,13 libier za hodinu od nezávislých poradcov by tínedžeri mohli za svoje strihové schopnosti získať 651,78 libier! Ich schopnosti by sa mohli hodiť aj neskôr, pričom priemerný plat za prácu na plný úväzok pre video editora sa odhaduje na 45.817 libier. S takýmito číslami môžu byť dospievajúci na začiatku veľmi lukratívnej kariéry. 

Copywriting: Štvrtou najžiadanejšou pomocou v oblasti IT bol copywriting. Rodičia vyžadovali od dospievajúcich 25 hodín podpory, pokiaľ ide o titulky na sociálnych sieťach, popisy obsahu na YouTube a všeobecné úlohy pri písaní textu. Ak copywriterom platili priemerný hodinový plat 18,86 libier, dospievajúcim tak blízki dlžia 471,50 libier za ich vedenie. S copywritermi na plný úväzok s priemerným ročným platom 35.796 libier sa zdá, že túto zručnosť vyhľadávajú nielen rodičia ale aj pracovný trh! 

Zadávanie dát: Tínedžeri strávili v priemere 24 hodín pomocou rodičom pri zadávaní údajov. Pri hodinovej sadzbe na trhu práce v priemere 10,56 libier, deti poskytovali rodičom vedomosti a poradenstvo v hodnote zhruba 253 libier - to by im vynieslo priemerný plat pri plnom úväzku zhruba 20.000 libier ročne. 

Grafický dizajn a fotografia: Napriek tomu, že boli šiestou najvyhľadávanejšou IT podporou, dospievajúci by za túto podporu získali 590,92 libier za cca 22 hodín pri priemernej sadzbe 26,86 libier za hodinu. Ak by to mali dospievajúci neskôr vykonávať na pozícii zamestnanca na plný úväzok, dostanú priemerný ročný plat 50.980 GBP! 

Počítačová bezpečnosť: Nie je prekvapením, že podpora počítačovej bezpečnosti patrila medzi pomoc, ktorú rodičia požadujú najviac! Dospievajúci strávia v priemere 20 hodín výučbou a úpravami možností zabezpečenia v mene rodičov. S hodinovým platom 26,41 libry medzi pracovníkmi v oblasti bezpečnosti by mohli byť tínedžeri bohatší o 528 libier, ak by si pomoc rodičom účtovali! 

Poradenstvo pre Microsoft Word / Excel: Dospievajúci odhadujú, že úlohám v tejto oblasti strávia 19 hodín. Za tento druh poradenstva si pracovníci účtujú približne 15 libier za hodinu, čo znamená, že tínedžeri by zarobili zhruba 293,93 libier, ak by za túto pomoc účtovali svojim rodičom. Tínedžeri, ktorí by to neskôr využili na svoju kariéru, by priemerne zarobili ročný plat 29.363 GBP. 

Poradenstvo pri predaji on-line: Rodičia tínedžerom zabrali 18 hodín na pomoc pri on-line predaji. Priemerná hodinová sadzba účtovaná za túto prácu sa blíži k 12 GBP, deti by mohli byť na tom o 211,86 GBP lepšie, keby si účtovali svoje vedomosti a čas! Priemerný plat na plný úväzok pre túto pozíciu je 22.339 GBP ročne – čo je pomerne dobrý nástupný plat pre tínedžerov.