S gastrolístkami to bude inak. Zmeny vraj prinesú slobodu

TA3 TASR
25.9.2020 11:22

Poskytovanie gastrolístkov by sa malo zmeniť. Zamestnanec by mal mať právo vybrať si medzi gastrolístkom a finančným príspevkom na stravovanie.

Viskupič sľubuje menej byrokracie

Podľa poslanca SaS a predsedu parlamentného finančného výboru Mariána Viskupiča táto zmena prinesie viac slobody pre zamestnancov, zamestnávateľov, odbúra sa byrokracia a ubudnú poplatky na strane zamestnávateľov aj gastroprevádzok, ktoré platia emitentom províziu.

Zmeny pri gastrolístkoch má priniesť novela Zákonníka práce, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. "Budú sa aplikovať úplne rovnaké pravidlá ako doteraz, príspevok zamestnávateľa sa nebude zdaňovať, nebudú sa z neho platiť odvody. Zamestnanec o nič nepríde, dostane rovnakú hodnotu ako doteraz. Akurát ju dostane v peniazoch a jeho voľnosť bude väčšia," uviedol na tlačovej konferencii Viskupič.

Zároveň vyčíslil, že obe verzie gastrolístkov využíva 850 000 zamestnancov. "Títo všetci sa skladajú na štátom garantovaný biznis pre niekoľko málo emitentov gastrolístkov. Hodnota gastrolístkov je približne 700 miliónov eur a obrat gastrofiriem je približne 70 miliónov eur a ročný zisk je okolo 10 miliónov eur," priblížil Viskupič.

Príspevok priamo na účet

Viskupič upozornil aj na viaceré mýty okolo gastrolístkov. Ľudia si napríklad mylne myslia, že suma na gastrolístku je tá, ktorú reálne dostávajú od zamestnávateľa. "Väčšina zamestnancov, keď pozerá na gastrolístky, keď ho má v hodnote štyroch eur, tak má pocit, že štyri eurá dostali. Ale nie je to tak. V podstate zákonne mu zamestnávateľ prispel 2,82 eura, zvyšok si zaplatil zamestnanec sám. Na druhej strane je pre zamestnávateľa gastrolístok drahší, lebo pri jeho kúpe musel zaplatiť emitentovi tri percentá provízie," upozornil Viskupič.

Poslanec nevidí význam ani v elektronizácii stravného, podľa neho ľudia nepotrebujú ďalšiu kartu v peňaženke. Po novom by tak mohol zamestnávateľ príspevok poslať priamo zamestnancovi na účet. Viskupič je tiež presvedčený, že gastrokarty neprinášajú ani pohodlie pri platení, pretože nie každá gastroprevádzka ich akceptuje.

"Touto zmenou sa uľahčí všetkým stranám, či zamestnancom alebo zamestnávateľom. Zároveň ide o zdobrovoľnenie. My neberieme možnosť podnikať ani gastrofirmám. My z tohto systému dávame preč štátom garantovaný biznis a emitenti gastrolístkov môžu fungovať v štandardnom trhovom prostredí," dodal Viskupič. Zároveň doplnil, že počas pripomienkovania návrhu alebo v parlamente počas druhého čítania by sa malo upraviť aj to, aby sa zo stravného nemohli strhávať exekučné zrážky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok