Šiesty rok šéfuje pražskej Raiffeisenbanke, spolu so slovenskou Tatra bankou tvoria dve najvýznamnejšie, najväčšie a zároveň porovnateľne veľké dcéry bankovej skupiny Raiffeisen Bank International. Tatra banku, rovnako ako Slovenskú bankovú asociáciu viedol predtým, ako sa v roku 2015 presunul do Prahy. Dovedna Igor Vida pracuje pre rakúsku bankovú skupinu už 28 rokov. „Ešte stále mám víziu, kam by som chcel Raiffeisen v Česku posunúť. Z tohto dôvodu moja misia ešte nie je splnená. Rád by som ešte niekoľko rokov zostal a veci dotiahol,“ približuje v rozhovore pre TREND.

V čom je najväčší rozdiel v riadení porovnateľne veľkých bánk skupiny Raiffeisen na slovenskom a českom trhu?

Prvý rozdiel je vo veľkosti. Kým na Slovensku patrí Tatra banka medzi trojicu najväčších bánk a je lídrom v sektore, Raiffeisen v ČR je najmenšia z veľkých alebo aj najväčšia z malých bánk. Nedosahuje taký rozmer ako najväčšie banky [ČSOB, Česká spořitelna, Komerční banka – pozn. TRENDU], ale je niekoľkokrát väčšia než malé banky.

Druhý rozdiel je, že každá z bánk interne funguje úplne inak. Raiffeisenbank je riadená systémom širšej diskusie. Do počiatočnej diskusie je tam pozvaných viac ľudí, tá diskusia možno trvá dlhšie, v konečnom dôsledku sa však odfiltrujú pochybnosti a dospeje sa k robustnému záveru, ktorý všetci rešpektujú, a preto jeho zavádzanie do praxe ide potom hladšie. Pre mňa to bola nová škola, naučiť sa riadiť týmto spôsobom obohatilo aj mňa.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa