Ruský technologický gigant Yandex potvrdil zámer kúpiť najsilnejšiu online banku v krajine, Tinkoff, za 5,5 miliardy dolárov. Ponuka kupujúceho pozostáva zo zaplatenia hotovosti aj kúpy akcií spoločnosti Tinkoff kótovaných na londýnskej burze za prémiovú cenu osem percent nad ich hodnotou.

„Konečné podmienky sú predmetom dohody. Nie je isté, či bude poskytnutá nejaká pevná ponuka pre spoločnosť Tinkoff, ani pokiaľ ide o samotné podmienky, za ktorých by mohla byť predložená pevná ponuka,“ podotkla zároveň firma Yandex na svojom webe.

Široký záber

Yandex sa sústreďuje na rôzne oblasti – od taxíkov a elektronického obchodu až po zábavu. Známy je webový prehliadač Yandex, niečo podobné ako Google. Funguje od roku 1997. Firma poskytuje aj prepravné služby na požiadanie, navigačné produkty a rôzne mobilné aplikácie pre milióny spotrebiteľov na celom svete.

Má však na svojom konte napríklad aj vývoj autonómnych robotov Yandex.Rover, ktoré slúžia na doručovanie dokumentov a balíkov. Nedávno tiež firma začala v USA testovať vlastné autonómne vozidlo. V Rusku má skúšobné stredisko v meste Innopolis, ležiace na západe krajiny, ktoré je označované za obdobu Silicon Valley. 

Rozchod so Sberbank

Spoločnosť Yandex pôsobí ako jeden z dôležitých motorov ruskej ekonomiky. Asi desať rokov mala partnerstvo s najväčšou ruskou štátnou bankou Sberbank. To sa skončilo po tom, čo sa spoločnosti v roku 2018 nedohodli na odkúpení kontrolného podielu v Yandexe.  Sberbank následne založila niekoľko konkurenčných technologických spoločností. Predala tiež polovicu svojho podielu na elektronickom obchode späť spoločnosti Yandex za 600 miliónov dolárov, napísali noviny Financial Times.

Známy miliardár

Zakladateľom a najväčším akcionárom online banky Tinkoff s 10 miliónmi zákazníkov a 13-tisíc zamestnancami je miliardár Oleg Tiňkov. Spojenie s firmou Yandex bolo témou už v roku 2019 na jednej konferencii. „Ak sa úplne spojíme s Yandexom, potom bude kapitalizácia zjednotenej spoločnosti viac ako 20 miliárd dolárov a Sberbank nebude vedieť, čo ju zasiahlo, pretože tieto dve spoločnosti majú najtalentovanejších zamestnancov,“ povedal vtedy O. Tiňkov.

Ruský miliardár sa momentálne lieči v Londýne na leukémiu. Hrozí mu aj obvinenie v USA za podhodnocovanie svojho majetku o viac ako miliardu dolárov.

Pre Slovákov je toto meno známe aj v spojení s cyklistom Petrom Saganom. Majiteľ online banky bol tri roky šéfom cyklistického tímu Tinkoff, ktorý v tom čase patril aj vďaka slovenskému pretekárovi medzi najlepšie na svete. Koncom roka 2016 O. Tiňkov oznámil, že opúšťa svet cestnej cyklistiky a P. Sagan potom prešiel do nemeckého tímu Bora-Hansgrohe.