Pracovníkom z rozvojových krajín Ázie, ktorí migrujú za zamestnaním, sa za posledné mesiace podarilo poslať domov rekordné množstvo peňazí. Nepotvrdili  tak očakávania, že pandémia koronavírusu ich oberie o všetky príjmy; naopak, podporujú domáce ekonomiky v kritickom čase.

Obrovská skupina takýchto pracovníkov pôsobí v ropnom biznise v oblasti Perzského zálivu. No keďže dopyt po rope, aj jej cena klesli – odvetvie je výrazne postihnuté koronakrízou – prepúšťa sa. Mnohí pracujúci migranti sa tak chystajú návrat domov, no ešte predtým posielajú svojim rodinám peniaze. Napríklad vláda na Filipínach očakáva, že sa tento rok vráti domov takmer 300-tisíc Filipíncov zo zámoria. Peňažné zásielky tvoria asi 10 percent tamojšej ekonomiky a vytlačili peso na trojročné maximum voči doláru.

Aj Indovia chystajú návrat

„Ľudia sa vracajú domov,“ uviedol aj Thomas Isaac, minister financií juhoindického štátu Kérala, ktorý má tiež významný podiel migrujúcich pracovníkov. „Preto posielajú všetky svoje úspory.“ India aj Filipíny boli popredným dodávateľom pracovnej sily do Perzského zálivu.

Viac ako 60 percent peňažných zásielok do Indie, Bangladéša a Pakistanu pochádza z krajín Rady pre spoluprácu v Perzskom zálive, uviedol pre agentúru Bloomberg Khurram Schehzad, výkonný riaditeľ poradenskej firmy Alpha Beta Core Solutions so sídlom v pakistanskom meste Karáčí.

Na rozdiel od krajín Latinskej Ameriky, ktoré profitujú z postupného oživovania ekonomiky USA, sú ázijské krajiny zraniteľné kvôli situácii v Saudskej Arábii a inde na Blízkom východe. Saudská Arábia už zvýšila dane a dovozné poplatky, aby vyrovnala pokles výnosov z ropy. Znižovanie počtu pracovných miest sa najskôr dotkne cudzincov, pričom podľa odhadov rijádskej spoločnosti Jadwa Investment tento rok opustí tamojší trh práce viac ako milión zahraničných pracovníkov.

Čas rozbehnúť vlastný biznis

Do Karáčí posielal celých osem rokov peniaze svojej rodine Abdul Hanan Abro. Pracoval ako účtovník v Dubaji, no prepustili ho. A nie je jediný. „Dve tretiny mojich priateľov sa už presťahovali späť do Láhauru.“ Je to hlavné mesto provincie Pandžáb v Pakistane. Ľudia podľa neho predávajú svoje autá a veci, robia definitívne rozhodnutia.

Pre Abra znamená návrat domov začať odznova. Úspory, ktoré nahromadil v zámorí, chce použiť na rozbeh vlastného podnikania. „Je najvyšší čas sústrediť sa len na to, čo som plánoval na najbližšie dva až tri roky,“ povedal. Je to podľa neho lepšie ako strácať ďalší čas hľadaním si práce v zahraničí.

Trend v počte pracujúcich migrantov bude v dohľadnej dobe klesajúci. Dilip Ratha, hlavný ekonóm pre migráciu vo Svetovej banke so sídlom vo Washingtone očakáva, že sa miera nezamestnanosti pracovníkov v zahraničí, v hlavných hostiteľských krajinách, zvýši. „Súvisiace finančné ťažkosti utlmia aj tok peňažných zásielok,“ uviedol.