Pekári opäť bijú na poplach, buď zdražie chleba a pečivo alebo sa bude prepúšťať

NETKY.SK • 10 September 2020, 16:53 • 2 min
Pekári opäť bijú na poplach, buď zdražie chleba a pečivo alebo sa bude prepúšťať

BRATISLAVA - Pekári sa obávajú ďalšieho prepúšťania. Dôvodom sú vysoké náklady na zamestnancov a nízka cena za chleba a pekárenské výrobky.

slovakia

left justify in out

Od roku 2017 sa osobné náklady na pracovníkov v slovenských pekárňach zvýšili v priemere o 90 %. Vychádza to z analýzy Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).

 

Tá v nej už počíta so zvýšenou minimálnou mzdou na rok 2021 vo výške 623 eur a zvýšenými sociálnymi príplatkami, ktorých rast je naviazaný na hodnotu minimálnej mzdy.

 

Pekárov ohrozuje zvyšujúca sa minimálna mzda

"Zástupcovia pekárenských spoločností na Slovensku sú na jednej strane veľmi radi, že mzdy ich zamestnancov rastú, pretože si prácu svojich ľudí nadovšetko vážia. No rast samotných miezd nie je taký veľký, ako je rast samotných odvodov firiem z príplatkov smerom k štátu. Takýto rapídny nárast minimálnej mzdy i príplatkov považujeme za ohrozujúci faktor pre napredovanie a vývoj pekárenského sektora, ktorý patrí k najohrozenejším sektorom v rámci potravinárskeho priemyslu na Slovensku. Príplatkami je totiž zaťažená drvivá väčšina pracovného fondu v pekárňach. Pekári sa preto právom obávajú ďalšieho prepúšťania," uviedla predsedníčka SZPCC Tatiana Lopúchová.

 

img

 

Tá tiež pripomenula, že len 19 % pracovného času v pekárňach sa vykonáva bez nutnosti vyplácania príplatkov.

 

Hrozí zdražovanie chleba a pečiva?

Podľa zväzu je nevyhnutné upraviť odbytové ceny pekárenských výrobkov, ktoré by odrážali zvyšujúce sa náklady pri výrobe. To však odmietajú akceptovať zahraničné obchodné reťazce.

 

Zároveň apelujú aj na úpravu pultových cien. Ako vysvetlila Lopúchová, cena chleba na pultoch sa nezmenila už niekoľko rokov, pričom náklady pekárom rastú skokovo.

 

img

 

Okrem zvýšených nákladov na ľudí, rastú aj ceny surovín, energií či pohonných látok. "Z toho dôvodu sa náš sektor neustále prepadá do hlbšej recesie," upozornila Lopúchová.

 

Ak sa nezvýši cena výrobkov, bude sa prepúšťať

Doplnila, že v nedávnom prieskume, ktorý zväz vykonal medzi svojimi členmi, uviedla viac ako polovica z nich, že pri navýšení minimálnej mzdy na hodnotu viac ako 620 eur budú nútení od nového roka prepustiť približne 10 % ľudí.

 

"Pekárenský sektor ľudí potrebuje, pretože väčšina úkonov je stále závislá od ručnej práce, no pri nutnosti zachovania minimálnej ziskovosti budú mnohí pekári nútení počet zamestnancov ešte znižovať. Podľa výpočtov budú totiž od roku 2021 tvoriť mzdové náklady až 47 % nákladov na výrobu. V tomto roku je to o 2 % v priemere menej," dodala Lopúchová.

 

img

 

Tiež zdôrazňuje, že s prihliadnutím na aktuálny stav ekonomiky považujú ďalšie zvyšovanie nákladov na zamestnancov za veľmi nezodpodný krok, ohrozujúci podnikanie v tomto sektore.

 

Zároveň nedostali žiadne dotácie od štátu na zmiernenie dopadov koronakrízy. "O túto pomoc môžu žiadať takmer všetci potravinári okrem pekárov," upozornila predsedníčka SZPCC.

 

Nižšie odvodové zaťaženie by pomohlo

Zväz podľa nej opätovne apeluje na to, aby sa štát zamyslel nad možnosťou zníženia odvodovej povinnosti najmä pre firmy z tých sektorov, ktorých pracovný fond je zákonnými príplatkami zaťažený viac ako v 50 %.

 

"Súbeh zvýšenia odbytových cien a zníženia odvodov by pekárom mohol poskytnúť priestor na racionalizáciu nákladov, investície do zamestnancov a technológií, ktoré by umožnili držať krok so zahraničnou konkurenciou," uzavrela Lopúchová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona