Rusko rozširuje zoznam európskych predstaviteľov, ktorí majú zákaz vstupu do krajiny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: SITA/AP

Rusko rozširuje zoznam európskych predstaviteľov, ktorí majú zákaz vstupu na jeho územie. Moskva tak podľa svojich slov reaguje na agresívne konanie Európskej únie (EÚ), informuje agentúra AFP.

Ruské ministerstvo zahraničia v stanovisku nekonkretizovalo, na aké konkrétne „nepriateľské kroky“ voči Rusku a jeho občanom reaguje sankciami. Vzťahy Ruska s európskymi štátmi sa však zhoršili po tom, čo Nemecko a Francúzsko uviedli, že ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného otrávili nervovoparalytickou látkou typu novičok.

Ministerstvo vyhlásilo, že rozširuje „recipročný zoznam zástupcov krajín a inštitúcií EÚ, ktoré majú zákaz vstupu na ruské územie“. Počet na zozname je podľa neho rovnaký, ako je počet jeho zástupcov na zozname EÚ.

„EÚ pokračuje v rozširovaní svojich sankčných nástrojov a uplatňuje ich na základe neopodstatnených a niekedy absurdných zámienok. Opakovane sme EÚ varovali pred zhubnosťou takéhoto prístupu,“ vyjadril sa rezort s tým, že ak bude Brusel pokračovať vo svojej „konfrontačnej“ politike, Moskva si vyhradzuje právo konať ďalej.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alexej Navaľnyj
Firmy a inštitúcie Európska únia