Tabak je zodpovedný za 1,9 milióna úmrtí ročne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fajčiť, fajčenie, cigarety, fajčiarka
Foto: Thinkstock

Na defekty spôsobené užívaním tabakových výrobkov zomrie ročne až 1,9 milióna ľudí, teda každý piaty s kardiovaskulárnou diagnózou. Nové zistenia zverejnila v utorok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a Svetová federácia srdca v spolupráci s Univerzitou v Newcastle pred svetovým Dňom srdca, ktorý si pripomenieme 29. septembra.

Autori správy vyzývajú všetkých fajčiarov, aby s užívaním tabaku prestali a predišli tak infarktu a ďalším komplikáciám. Fajčiari majú podľa odborníkov vyššiu pravdepodobnosť výskytu akútnej kardiovaskulárnej príhody v mladšom veku ako iné osoby.

Neposkytnúť odvykacie služby chorým na srdce je zanedbanie starostlivosti

Riziko srdcových chorôb pritom podľa nich zvyšuje už pár cigariet denne, občasné fajčenie či vystavenie pasívnemu fajčeniu. Pokiaľ sa však s cigaretami rozlúčia, riziko, že im diagnostikujú srdcovocievne ochorenie, sa podľa autorov štúdie po roku zníži na 50 percent.

Predseda odbornej skupiny pre tabak Svetovej federácie srdca Eduardo Bianco hovorí, že vzhľadom na súčasnú úroveň dôkazov o zdraví kardiovaskulárneho systému a zdravotných výhodách odvykania si od fajčenia by sa neposkytnutie odvykacích služieb pacientom so srdcovými chorobami dalo považovať za klinické zanedbanie povinnej starostlivosti alebo nedbanlivosť.

Kardiologické spoločnosti by mali trénovať svojich členov v odvykaní od fajčenia a tiež podporovať a riadiť úsilie zamerané na presadzovanie kontroly tabaku,“ dodal.

Kardiovaskulárne ochorenia a náchylnosť na COVID-19

Bezdymový tabak je podľa prieskumu zodpovedný za približne 200 000 úmrtí na koronárne choroby srdca ročne. E-cigarety zvyšujú riziko kardovaskulárnych chorôb najmä tým, že zvyšujú tlak. A tlak so srdcovo-cievnymi ochoreniami sú zas jednými z viacerých faktorov, ktoré výrazne znižujú odolnosť voči COVID-19.

Podľa nedávneho prieskumu WHO malo až 67% Talianov, ktorí zomreli na COVID-19, vysoký krvný tlak a 43% Španielov, u ktorých sa ochorenie vyvinulo, žilo so srdcovými chorobami.

Vlády sú zodpovedné za ochranu zdravia svojich obyvateľov a za pomoc pri zvrátení tabakovej epidémie. Vďaka tomu, že naše komunity nebudú fajčiť, sa zníži počet hospitalizácií v nemocniciach súvisiacich s tabakom, čo je v súvislosti so súčasnou pandémiou dôležitejšie ako kedykoľvek predtým,“ uviedol vedúci oddelenia WHO pre tabakové výrobky Vinayak Prasad.

Kľúčovým prvkom pri znižovaní srdcových chorôb je podľa neho kontrola tabaku. Vlády môžu užívateľom tabaku pomôcť prestať fajčiť zvyšovaním daní z tabakových výrobkov, presadzovaním zákazov reklamy na tabakové výrobky a poskytovaním služieb, ktoré im pomôžu dostať sa zo závislosti.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Eduardo BiancoVinayak Prasad
Firmy a inštitúcie Svetová federácia srdcaUniverzita v NewcastleWHO Svetová zdravotnícka organizácia