Začínaš podnikať? Tomuto sa vyhni, radí Richard Branson

Richard Branson (Flickr)

Robiť chyby počas našej cesty k dosiahnutiu cieľov je úplne normálne, takže povinnou výbavou každého podnikateľa by mala byť vytrvalosť a odhodlanie.

Napriek tomu si začínajúci podnikatelia musia uvedomiť, že cesta, ktorá sa pred nimi nachádza, nie je nezmapovaná.

Úspešne ňou prešlo a stále prechádza mnoho skvelých podnikavcov, ku ktorým patrí aj britský miliardár a zakladateľ holdingu Virgin – Richard Branson.

Branson, ktorý si v biznise prežil už naozaj veľa, hovorí o niekoľkých častých chybách začínajúcich podnikateľov, ktoré by vám mali slúžiť ako výstraha.

1. Vyberáte si nesprávnych ľudí

Nenajímajte ľudí, ktorí sa vám páčia. Najímajte ľudí, ktorých potrebujete. Je veľmi lákavé, aby ste svoj biznis rozbehli so súrodencami, dobrými priateľmi či s vašou ženou. Väčšinou sa to ale ukáže ako veľká chyba a dať výpoveď niekomu z blízkych nie je vôbec ľahké.

Najímajte hlavne šikovných ľudí, najlepšie ak budú šikovnejší, než ste vy sám. Keď som zakladal Virgin, oslovili sme ľudí zdatných v danom priemysle, ktorí už prelúsklali všetky možné riziká, spomína si Branson.

2. Neviete zadefinovať svoj nápad

Častou chybou začínajúcich podnikateľov je, že nevedia stručne a jasne definovať svoj nápad. Skúste zhrnúť podstatu svojho biznisu napríklad do 150 znakov. Dokážete to?

Nikdy sa vám nemôže stať, že pred potenciálnymi investormi, obchodnými partnermi či zamestnancami nebudete vedieť jasne a stručne zhrnúť myšlienku vášho biznisu.

3. Vášmu start-upu nevenujete dostatočnú pozornosť

Ak ste svoj biznis plán označili len za ďalšiu veľkú vec a nevenujete mu dostatočný záujem, nevedomky budete dochádzať k neuváženým rozhodnutiam a váš biznis nikam nedostanete.

Jasne si zadefinujte svoje ciele, primiešajte k nim stratégiu a celé to aplikujte na časovú os. Nedovoľte, aby vás od cieľa odklonili nejasné sny a podnikaniu budete venovať len časť záujmu, hovorí britský biznismen.

Bransonove slová môžeme krásne doplniť výrokom Thomasa Watsona, ktorý raz povedal: “Aby ste boli úspešní, musíte mať srdce vo svojom podnikaní a svoje podnikanie vo svojom srdci.”

4. Neviete správne stanoviť náklady

Nesnažte sa oklamať svoj biznis pri odhade výšky nákladov, ktoré budete pri jeho rozbiehaní potrebovať.

Ako Branson tvrdí, udržať svoje výdavky pod kontrolou je dôležité, avšak nemožno si to mýliť s nedostatkom kapitálu. Trh rozbiehajúcich biznisov je plný podkapitalizovaných nápadov, upozorňuje Branson.

5. Mýlite si pojem riaditeľ a podnikateľ

Výkonným riaditeľom podniku musí byť niekto, kto objaví to najlepšie v ľuďoch, vie s nimi komunikovať a miesto kritizovania im pomáha poučiť sa z chýb.

Ako podnikateľ nemusíte byť zároveň riaditeľ. Ak sa na manažéra necítite, poverte touto funkciou niekoho iného, radí Branson.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre