SpravodajstvoVeda a výskum

Nádherné zábery na mesiac Saturnu, Enceladus, ukazujú, že je pokrytý čerstvým ľadom

3D mapa ukazuje oblasť, v ktorej sa nachádza viac ako stovka vodných gejzírov

Jeden z mesiacov Saturnu, Enceladus, nevyzerá na prvý pohľad nijak zaujímavo. Pozrite sa naňho ale v inej vlnovej dĺžke a zistíte, aký je fascinujúci.

Svedčia o tom aj nasledujúce zábery, ktoré ukazujú, mesiac Enceladus, ktorý je pokrytý čerstvým ľadom. Znamená to, že v interiéry tohto kozmického telesa môže prebiehať aktivita, ktorá vynáša na povrch nový ľad. Píše o tom portál Science Alert.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Vedcom už je dobre známe, že Enceladus nie je tichým miestom, za aké tento mesiac považovali. V roku 2005 objavila sonda Cassini gejzíry slanej vody, ktoré vystreľovali z oblasti južného pólu mesiaca. Následne sonda analyzovala viac ako 100 gejzírov, ktoré sa v tejto oblasti nachádzali. Gejzíry vychádzajú z fraktúr na povrchu, ktoré boli spôsobené slapovými silami. Enceladus sa totiž nachádza na excentrickej obežnej dráhe okolo Saturnu. Planéta tento mesiac ťahá svojou gravitačnou silou a zároveň ho naťahuje.

Geotermálna aktivita

Tieto sily zároveň spôsobujú vnútorné zahrievanie mesiaca, čo vedie ku geotermálnej aktivite a zároveň aj vytvoreniu prasklín v oblasti južného pólu. Následne gejzíry vystrelia vodu, ktorá bola zahrievaná mesiacom, na povrch. Tam voda zamrzne a vytvorí novú vrstvu ľadu.

Enceladus
Zdroj: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona/LPG/CNRS/University of Nantes/Space Science Institute

Ukazuje to aj kompozit, ktorý bol vytvorený z 23 blízkych preletov sondy. Okrem toho si môžete pozrieť aj interaktívnu 3D mapu. Červenou farbou sú znázornené oblasti okolo prasklín. V nich môžete nájsť kryštalický ľad, v ktorom sú molekuly uložené v uhladenom geometrickom vzorci. Tento druh ľadu odráža infračervené svetlo inak, ako amorfný ľad, v ktorom sú molekuly uložené v chaotických vzorcoch.

Je to zásadný rozdiel. Všetok ľad, ktorý vidíme na Zemi je kryštalický, ale všetok ľad, objavený vo vesmíre, je amorfný. Dôvodom je extrémne nízka teplota vo vesmíre. V nej sa vodné molekuly zrazia a zamrznú na mieste. Kryštalický ľad naopak naznačuje, že teraz už zamrznutá voda bola niekedy teplá. Do určitej teploty sa dokonca dokážu molekuly zamrznutej vody uložiť do kryštalickej formácie. Pre vedcov je teda jasné, že nález kryštalického ľadu vo vesmíre veľa napovedá o tepelnej histórii danej planéty, či mesiaca.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close