Jaromír Jágr

Jaromír Jágr

Jaromír Jágr dostal ponuku z KHL. Stále veríme, v kontakte sme boli v lete, tvrdia v Omsku

ŠPORT.sk • 22. sep 2020 o 10:30
Jaromír Jágr je stále žiadaným hokejistom. Hoci po odchode z NHL priznal, že na najlepšiu ligu sveta už nemá, hrať ostal naďalej. V uplynulom ročníku dokonca zvládol nastúpiť až na 38 zápasov českej najvyššej hokejovej súťaže. Teraz sa ozval záujem z Ruska.

Predseda predstavenstva klubu Avangard Omsk totiž v nedávnom rozhovore pre klubový web priznal, že s českou legendou sa spojil počas leta.

„Je to tak. Boli sme v kontakte. A je stále možné, že sa nám podarí zrealizovať spoluprácu,”  vravel Alexandr Krylov , ktorý však neupresnil, či by český útočník mal byť členom hráčskeho kádra alebo funkcionárom. „Bohužiaľ, koronavírus narušil naše plány. Ale stále dúfame, že ich budeme môcť naplniť,”  dodal Krylov.

Pokiaľ by to napokon vyšlo, nebolo by to až také nečakané. Jaromír Jágr má totiž k Omsku veľmi blízko. V ruskom tíme pôsobila česká hokejová legenda počas výlukovej sezóny 2004/05, ale aj v úvodných troch ročníkoch samotnej KHL. Za Omsk v nej odohral dokopy 181 zápasov.

Potom ako 39-ročný zamieril opäť do NHL. Hoci už vtedy o ňom v zámorí pochybovali, ukázal, že aj v pokročilom veku dokáže hrať na najvyššej úrovni.

V najlepšej lige sveta stihol odohrať ešte obdivuhodných 460 zápasov, v ktorých prekonal množstvo rekordov a napevno sa usadil na druhom mieste medzi najproduktívnejšími hráčmi histórie NHL. Z najprestížnejšej súťaže napokon musel odísť pre zranenie na začiatku ročníka 2017/18.

„Som veľmi sklamaný, že pre rôzne okolnosti to nešlo tak, ako sme si predstavovali. Som však veľmi vďačný Flames, ďakujem fanúšikom a mestu Calgary za to, že ma tu tak štedro privítali. Teraz sa teším na pokračovanie v Kladne,” povedal podľa TSN najproduktívnejší Európan v histórii NHL.

Za Kladno však odohral následne len päť súbojov, plus desať v play-off, no bez bodového zápisu. V nasledujúcej sezóne to bolo o jeden menej, lenže v play-off už bodoval a výraznou mierou pomohol Kladnu v baráži do najvyššej českej súťaže.

Vie si predstaviť hrať za iný klub

Jaromír Jágr sa teší z gólu.
Jaromír Jágr sa teší z gólu.

V ročníku 2019/20 tak za tím „rytierov” nastúpil ako hráč a vlastník zároveň na 38 extraligových zápasov, no ani jeho prítomnosť nepomohla udržať sa Kladnu medzi českou elitou.

Ihneď sa začalo špekulovať o striedavých štartoch v niektorom z extraligových klubov. Špekulácie poukazovali na viaceré tímy, ale najviac sa hovorilo o Sparte Praha a Třinci.

„Dokážem si predstaviť hrať v inom klube a nielen v Sparte. A to z jedného dôvodu - že z toho budú profitovať Rytieri. A podmienkou by tiež bolo, aby som najdôležitejšiu časť sezóny, teda play-off, hral za Kladno,”  vravel pre iDnes.cz Jágr.

Českého útočníka totiž chcú neustále vidieť v tamojšej extralige, kde by určite vypredával štadióny. Samozrejme, to by nesmela vo svete zúriť pandémia nového koronavírusu. Voči nej sú však benevolentnejší v Rusku, kde by Jágr mohol nastúpiť takisto v tomto ročníku.

Slová Alexandra Krylova podporujú zatiaľ len špekulácie. Prípadný Jágrov návrat by však určite neostal bez finančnej kompenzácie, ktorú by jeho klub v súčasnej situácii určite neodmietol.

Pre klub KHL je to však len v rovine teórie. Sám Jágr totiž minulý týždeň uviedol, že je preňho neustále ťažšie a ťažšie dostávať sa do formy. Aj preto je nepravdepodobné, že by v 48 rokoch naskočil do druhej najkvalitnejšej ligy sveta.

„Začal som s tímom pomaly trénovať. U mňa sa nič nemení. Až sa začnem cítiť dobre, aby som pomohol mužstvu, tak sa vrátim. Inak nie,” dodal Jágr.

Šialený tréning 48-ročného Jaromíra Jágra: