Draisaitla vyhlásili za MVP NHL, Makar napodobnil Šťastného

Leon Draisaitl.
Leon Draisaitl. (Autor: TASR/AP)
TASR|22. sep 2020 o 07:08

Najlepším obrancom sa stal Josi.

NEW YORK. Nemecký útočník Leon Draisaitl získal Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hokejistu základnej časti NHL. Zároveň mu udelili aj Ted Lindsay Award pre najcennejšieho hráča podľa hlasovania samotných hokejistov.

Za najlepšieho nováčika v pondelok vyhlásili Calea Makara z Colorada, Connor Hellebuyck z Winnipegu sa stal najlepším brankárom a Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu získal kapitán Nashvilleu Roman Josi.

Dvadsaťštyriročný Draisaitl už skôr dostal Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hráča sezóny. V 71 zápasoch pred pandemickou prestávkou nazbieral 110 bodov (43+67).

"Je to pre mňa veľká vec. Uvedomujem si však, koľkým ľuďom za to vďačím, je ich veľa, ktorým musím poďakovať, rodina, spoluhráči, tréneri a samozrejme fanúšikovia," povedal Draisaitl.

Ten uspel aj v hlasovaní hráčskej asociácie NHLPA a získal Ted Lindsay Award: "Sadli sme si so spoluhráčmi v útoku, takže sa nám darilo. To určite pomohlo. Tréneri mi verili, aj keď mi to príliš nešlo, som im za to vďačný."

Josi získal cenu ako prvý hráč Predators

Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu udelili Josimu, vôbec ako prvému hráčovi Predators. V uplynulej sezóne dosiahol kariérny rekord v produktivite, keď v 69 zápasoch nazbieral 65 bodov za 16 gólov a 49 asistencií.

"Znamená to pre mňa veľa, splnil sa mi sen," uviedol švajčiarsky bek pre nhl.com. "Každý hráč si dáva za cieľ najmä vybojovať Stanleyho pohár, no individuálne sa chce každý čo najlepšie pripraviť na sezónu a byť v nej ten najlepší hráč. Je neskutočné, že som túto cenu vyhral."

Josi mal tretí najvyšší "icetime" spomedzu ligových hráčov - v priemere odohral 25:47 min. V hlasovaní uspel s 1499 bodmi pred Johnom Carlsonom z Washingtonu (1267) a Victorom Hedmanom z Tampy Bay Lightning (820).

Jeden bod za piate miesto (0-0-0-0-1) dostal v hlasovaní aj slovenský obranca Zdeno Chára, ktorý sa umiestnil na spoločnej 19. priečke. Kapitán Bostonu takisto dostal dva body (0-0-2) aj v hlasovaní do All Star tímov, kde sa medzi obrancami umiestnil na 23. mieste.

Hellebuyck sa dočkal

Makar napodobnil Slováka Petra Šťastného, ktorý sa stal najlepším nováčikom v sezóne 1980/1981 a celkovo je šiesty hráč Avalanche s Calderovou trofejou. Dvadsaťjedenročný obranca skončil v bodovaní novicov na druhom mieste s 50 bodmi (12+38).

Hellebuyck si napravil chuť po ročníku 2017/2018, keď v hlasovaní o najlepšieho brankára skončil na druhom mieste.

V uplynulom ročníku doviedol Jets k 31 víťazstvám a šesťkrát mal čisté konto, najviac spomedzi všetkých v NHL. Percentuálnu úspešnosť zákrokov mal 92,2 percenta a priemer inkasovaných gólov 2,57 na zápas.

"Je to pre mňa veľká odmena a zadosťučinenie po tom, čo mi trofej pred dvomi rokmi tesne ušla. Veľmi som ju chcel získať. Táto sezóna bola mentálne náročná, ale zároveň priniesla aj množstvo zábavy.

Dosiahli sme veľké veci, škoda, že v play off sme sa nedostali ďalej," povedal brankár Winnipegu, ktorý vypadol v predkole play off. V hlasovaní uspel pred Fínom Tuukkom Raskom z Bostonu a Rusom Andrejom Vasilevským z Tampy Bay.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Draisaitla vyhlásili za MVP NHL, Makar napodobnil Šťastného