Regulačná politika sa mení, nová bude až v roku 2023

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zmluva podpis dokumenty
Ilustračné foto. pixabay.com

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) mení aktuálnu regulačnú politiku a predlžuje jej platnosť. Pripravil dodatok k regulačnej politike, ktorý by mal okrem iného zjednodušiť proces predkladania návrhov cien energií, zverejňovanie všetkých možných údajov na webovej stránke a zabezpečiť maximálne využívanie informačného systému. Platnosť regulačnej politiky sa predlžuje o jeden rok, teda do konca roka 2022.

Zmeny aj pre pandémiu

„V súčasnosti aj Slovenská republika čelí bezprecedentným následkom globálnej hospodárskej krízy vyvolanej dopadmi pandémie COVID-19. Je preto kľúčové, aby existujúci regulačný rámec poskytol v tomto krízovom období primeranú stabilitu a predvídateľnosť regulovaným subjektom, ako aj dostatočnú ochranu zraniteľným odberateľom,“ uviedol predseda ÚRSO Andrej Juris.

Regulované sektory v energetike zároveň čaká v najbližších mesiacoch a rokoch zásadná zmena legislatívneho prostredia v nadväznosti na legislatívny balíček EÚ s názvom „Čistá energia pre všetkých Európanov“. Vzhľadom na očakávané termíny úpravy primárnej legislatívy SR, nie je podľa regulačného úradu možné v legislatívne stanovených termínoch pripraviť a schváliť novú regulačnú politiku a následne aj novelizovať vyhlášky a predpisy úradu tak, aby plne zodpovedali požiadavkám transponovanej legislatívy EÚ s platnosťou od 1. 1. 2022. „Akákoľvek snahy o “predbehnutie“ procesu úpravy primárnej legislatívy by mohli viesť k nekonzistentnosti alebo rozporom regulačnej politiky a regulačného rámca s finálnou podobou legislatívy. Zároveň by sa obmedzil priestor na identifikáciu a zapracovanie ustanovení, ktoré vznikli na základe praxe v špecifických podmienkach Slovenska,“ dodal Juris.

Ochrana pred nekalými obchodnými praktikami

Dodatok k regulačnej politike myslí aj na elektromobilitu. Pre rozvíjajúcu sa elektromobilitu bude úrad uvažovať o zavedení tarifnej štruktúry pre nabíjacie zariadenia elektromobilov. Úrad taktiež plánuje analyzovať príležitosti pre rozvoj hospodárskej súťaže. „Budúce zúženie respektíve odstránenie regulácie nesmie odberateľov vystaviť nekalým obchodným praktikám,“ píše sa v dodatku.

ÚRSO dal dodatok k regulačnej politike do pripomienkového konania. „Po vyhodnotení pripomienok a finalizácii Dodatku a po jeho prijatí Regulačnou Radou, následne začne aj s prípravou novej Regulačnej politiky,“ konštatuje regulátor.

Regulačná politika je stratégiou, ktorá upravuje vykonávanie regulácie v sieťových odvetviach v elektroenergetike, plynárenstve, teplárenstve a vo vodárenstve počas určeného regulačného obdobia. Regulačnú politiku prijíma Regulačná rada pôsobiaca na ÚRSO. Dokument je záväzný pre všetkých dotknutých účastníkov trhu. Podľa neho úrad postupuje v štátnej regulácii v sieťových odvetviach v elektroenergetike, plynárenstve, teplárenstve a vo vodárenstve počas regulačného obdobia. Súčasná regulačná politika bola schválená v roku 2016 a mala pôvodne platiť od začiatku roka 2017 do konca roka 2021.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej Juris
Firmy a inštitúcie ÚRSO Úrad pre reguláciu sieťových odvetví