Sieť 5G je kľúčová technológia budúcnosti. Je taká zásadná, že sa stala hlavným dôvodom vojny superveľmocí. Európa môže z celého procesu získať, aj keď niektoré štáty, napríklad Slovensko, svoju príležitosť opäť zaspávajú.

Žijeme v období obrovských technologických zmien. Aj keď sa to na prvý pohľad nemusí javiť ako zrejmé, rýchlosť súčasných vedeckých objavov nemá historickú paralelu. Pri porovnaní s minulými technologickými revolúciami je rast nových poznatkov exponenciálny. Tým, aký hlboký a široký je pokrok, má potenciál transformovať systémy výroby, riadenia aj správy zároveň. Práve tieto zmeny stoja v centre prichádzajúcej technologickej revolúcie s názvom Priemysel 4.0.

Ešte nie je úplne zrejmé, či sú prebiehajúce zmeny nadstavbou tretej technologickej revolúcie založenej na IT, automatizácii a robotizácii alebo sú predzvesťou nového smart sveta. Sveta, v ktorom budú mnohé systémy navzájom komunikovať plne autonómne. No aktuálne dianie nepredstavuje iba technologický po-krok. Pokrok je základom ekonomickej prosperity a politickej moci. Súčasné veľmoci – USA a Čína – už teraz tvrdo bojujú o budúce technologické prvenstvo. Japonsko a Európska únia sa snažia v ich závese príliš nezaostať.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa