Tento rok prináša trendy, ktoré zmenia budúcnosť práce. Podľa odhadov Svetového ekonomického fóra celosvetovo by práve pre nové technológie mohlo do roku 2022 zaniknúť 75 miliónov pracovných miest. Na druhej strane sa očakáva, že sa vytvorí 133 miliónov nových pozícií.

Ako uvádza Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), na Slovensku je robotizáciou ohrozených až vyše 34 percent pracovných pozícií v priemyselnej výrobe, teda napríklad v automobilkách či iných priemyselných odvetviach. Trendy naznačujú, že by sa digitalizácia a robotika mohli zaradiť do všetkých oblastí života, na základe čoho zaniknú niektoré profesie, na druhej strane však vzniknú iné.

Pandémia poukázala na nové príležitosti

Atraktívnejší by sme na Slovensku mohli byť napríklad pre investorov. Vyplýva to z aktuálnej analýzy nadnárodnej spoločnosti Coface. Vzhľadom na potenciálne karanténne obmedzenia bude aj do budúcna dôležitý podiel robotizácie a automatizácie na tuzemskom trhu. „Tu Slovensko v rámci regiónu už teraz hrá prím v automobilovom aj strojárskom sektore,“ hovorí generálny riaditeľ Co-face pre Slovensko a Česko Ján Čarný.

Podľa neho v automobilovom priemysle na Slovensku až desať percent spoločností používa servisné roboty, čo je omnoho vyšší podiel ako v Nemecku, kde dosahuje len štyri percentá.

Moderné technológie jednoducho menia aj náš pracovný trh, vraví marketingový manažér portálu Profesia.sk Martin Menšík. „Sektor IT, ale aj oblasť centier zdieľaných služieb či výroba postupne nahrádzajú určité druhy činnosti automatizáciou. Rovnako však nezaostáva ani maloobchod, v ktorom začínajú napríklad klesať požiadavky na pokladníkov v dôsledku nasadzovania samoobslužných pokladníc,“ objasňuje.

Nasadenie umelej inteligencie a strojového učenia v podnikaní znamená podľa Dana Hushona, senior viceprezidenta v spoločnosti DXC Technology, revolúciu pre profesie v oblasti práva, účtovníctva, zdravotníctva či vzdelávania. Ako uviedol, moderné technológie rozširujú a personalizujú služby zákazníkom, zamestnancom a manažérom pomáhajú pri rozhodovaní, keďže poskytujú nové zistenia, riadia informačné preťaženie a redukujú ľudské chyby.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa