Všeobecne virtuálna realita
Pokračovať v čítaní
Doplňovanie tovaru v obchodoch pomocou virtuálnej reality a robotov ovládaných na diaľku
0

Pracovať z domu a súčasne v práci vykonávať manuálnu činnosť? Tento na prvý pohľad nemožný príklad je ale možný, vďaka novej technológii z dielni firmy Telexistence. V Japonsku sa testujú roboti, ktorý môžu byť ovládaný zamestnancami priamo zo svojej obývačky a dopĺňať tovar do regálov na kilometre vzdialeného obchodu.

Robotický zamestnanec menom Model T sa skladá v základe len robotickým trupom namontovaným na špeciálnej platforme. Jeho robotické ramená sú zakončené s troma prstami schopnými úchopu. Vďaka ním tak zvládne robot dopĺňať tovar tam, kde práve chýba.

Zdroj: Telexistence

Robot ovládaný na diaľku pomocou VR

Robot však nie je úplne autonómny. V podstate len predstavuje predĺženú ruku osoby, ktorá ho ovláda cez virtuálnu realitu. Výhodou je, že tak môže činiť v podstate odkiaľkoľvek na svete, pokiaľ je na danom mieste kvalitné internetové pripojenie. Podľa výrobcu je latencia medzi operátorom a robotom 50 milisekúnd, čo znamená kopírovanie pohybov v pomerne reálnom čase.


Testovanie v Japonsku

Japonsko je robotmi známe a preto je nie veľkým prekvapením, že prvý takýto robot je testovaný v obchode japonského reťazca FamilyMart. Z tohto obchodu pochádza aj video, ktoré zachytáva robota doplňujúceho nápoj. Rýchlosť Modelu T zamestnanca mesiaca neurobí, ale poukazuje na schopnosť pomerne jemnej motoriky, sprevádzaný až prekvapivým rozsahom pohybu. Jeho kĺby by mali byť schopné pohybu v uhle 22 stupňov, takže ramená dokážu kopírovať pohyby operátora veľmi dôveryhodne.

Navyše sám operátor na videu vykonáva pohyby v ďaleko pomalšom tempe, ako v ktorom by fľaše do regálu vkladal, ak by u neho bol osobne prítomný. Lenže to je presne to, čomu sa chcú tvorcovia robota vyhnúť. Podľa ich slov je zariadenie do obchodov inštalované práve pre testovanie fungovania obchodu bez prítomnosti ľudského faktora.

Zdroj: Telexistence

Zamestnanci tak týmto spôsobom môžu vykonávať aj manuálnu činnosť z domova, čo v časoch, kedy je doporučované sociálne dištancovanie, príde vhod. Navyše to vedenie obchodu umožňuje najímať pracovnú silu v podstate z akejkoľvek časti sveta.

Telexistence sa chce v prvých fázach testovania zamerať na rýchlosť a presnosť pohybov robota. Preto všetko zatiaľ prebieha v zadných skladoch obchodu, respektíve v sekcii nápojov. Neskôr by sa malo Modelu T dostať do rúk o niečo krehkejšieho tovaru, ako sú napríklad sendviče, ryžové guľky i tzv. Bento boxy, teda japonské obedové krabičky.

Zdroj: Telexistence

V prípade, že sa robot osvedčí, mal by sa stať súčasťou každej predajne po celom Japonsku. Do roku 2022 je však zatiaľ počítané iba s dvadsiatimi predajňami reťazca FamilyMart.

Práve krajina vychádzajúceho slnka je pre roboty krajinou zasľúbenou. Nielenže sa ich tam vyvíja veľké množstvo, ale zároveň sa im tu dostáva priestoru i mimo laboratória a v reálnom svete zastávajú rad funkcií. Niektorí roboti sa zapájajú do domácich prác, iní hrajú vo filmoch a dvaja z nich boli dokonca oficiálne vybraní ako maskoti odložených olympijských hier.

Aká je Vaša reakcia?
Zaujímavý článok
0%
Prekvapilo ma to
0%
Pobavilo ma to
0%
Článok má chybu
0%
Autor
Michael Šubák
Som zakladateľom projektu VirtualnaRealita.eu. Virtuálna realita je zaujímavá a nie je len pre hráčov. V každej oblasti môže táto čoraz dostupnejšia technológia pomôcť. Jednoduchšie učenie, spoznávanie sveta, tvorba grafiky, či pozeranie športových prenosov alebo výcvik letcov. Som majiteľom Oculus Rift CV. Rád píšem píšem o VR a chcem sa tejto technológii venovať aj v budúcnosti. Viac o mne na www.michael.subak.sk