Ceny na slovenských pumpách by mali stagnovať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Benzín, tankovanie
Foto: ilustračné, thinkstockphotos.com

Ceny benzínov by sa na slovenských čerpacích staniciach nemali výrazne meniť. Predpokladá to analytička Poštovej banky Jana Glasová. „Vzhľadom na vývoj v predchádzajúcich týždňoch, kedy cena čierneho zlata najprv klesala a následne rástla, očakávame, že benzín na našich pumpách bude v nasledujúcom týždni skôr stagnovať,“ povedala pre agentúru SITA Glasová.

Ceny klesali

Ceny benzínu na našich pumpách minulý týždeň klesli. Priemerná cena 95-oktánového benzínu dosiahla v 37. tohtoročnom týždni úroveň 1,147 eura za liter a v porovnaní s predchádzajúcim týždňom sa znížila o 0,8 %. Podobný pokles zaznamenal aj 98-oktánový benzín, ktorého cena sa znížila o 0,7 % na úroveň 1,336 eura za liter. Najvýraznejšie klesli ceny nafty, a to o 1,9 % na priemernú hodnotu 1,007 eura za liter.

Stále lacnejšie ako vlani

Prudký prepad cien ropy na svetovom trhu od začiatku tohto roka bol podľa analytičky spôsobený pandémiou koronavírusu a s tým súvisiacim výrazným poklesom dopytu po rope. „V porovnaní s úvodom roka, kedy boli ceny pohonných látok najvyššie, je benzín aj nafta lacnejšia o zhruba 12 až 20 %. Aj v medziročnom porovnaní sú pohonné látky lacnejšie, konkrétne benzín o 11 až 13 % a nafta o 17 %,“ konštatovala Glasová.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jana Glasová
Firmy a inštitúcie Poštová banka