Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Klub OĽANO si s Čepčekom vysvetlil postup pri predkladaní zákonov

Martin Čepček, archívne foto. Foto: TASR – Michal Svítok

S Čepčekom rokoval klub OĽANO po tom, ako do parlamentu predložil vlastný návrh zmien v oblasti potratov bez konzultácie s koaličnými partnermi.

Bratislava 18. septembra (TASR) – Poslanecký klub OĽANO rokoval o postupe Martina Čepčeka (OĽANO) v súvislosti s individuálnym predkladaním zákonov do Národnej rady SR. Na štvrtkovom stretnutí si situáciu podľa slov predsedu klubu Michala Šipoša vyjasnili.

„Diskutovali sme o tom a situáciu sme si vysvetlili. Dohodli sme sa, že do budúcna si na podobné situácie budeme dávať pozor a ideme spoločne ďalej,“ uviedol Šipoš pre TASR.

"Nečakal som, že 30 rokov po zvrhnutí socialistickej totality budem ako nestraník obviňovaný, že 'mám problém so straníckou disciplínou', 'odchyľujem sa od koaličného hlasovacieho štandardu' a častovaný radami, 'ako predkladať zákon'," reagoval Čepček na viaceré medializované informácie. Tvrdí, že svoj doteraz jediný návrh predložil v súlade s koaličnou zmluvou. Obvinenie, že konal "bez konzultácie s koaličnými partnermi", v nej podľa Čepčeka nemá oporu. Ohradil sa aj voči tvrdeniam, že hlasoval v rozpore s koaličnou zmluvou. Argumentuje, že táto rieši len odporúčanie pri hlasovaní o vyslovení nedôvery vláde alebo jej členovi.

S Čepčekom rokoval klub OĽANO po tom, ako do parlamentu predložil vlastný návrh zmien v oblasti potratov bez konzultácie s koaličnými partnermi. Poslanci z SaS upozornili, že tak urobil v rozpore s rokovacím poriadkom, pretože od odmietnutia podobnej novely v pléne neuplynula zákonom stanovená lehota. Okrem toho upozornili na porušenie koaličnej zmluvy, keďže návrh v oblasti hodnotových otázok by mal najskôr prerokovať s partnermi.

Ústavnoprávny výbor NR SR napokon potvrdil, že ide o rozpor s rokovacím poriadkom. Šéf parlamentu Boris Kollár preto návrh do programu schôdze nezaradil.