Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

B. Kollár vyzval počas osláv výročia vzniku SNR na spoluprácu

Na snímke predseda Národnej rady Slovenskej republiky Boris Kollár počas spomienky pri príležitosti 172. výročia Prvej Slovenskej Národnej Rady v Myjave 18. septembra 2020. Foto: TASR - Róbert Fritz

Predseda parlamentu pripomenul, že pred 170 rokmi sa začal zápas o modernú slovenskú štátnosť.

Myjava 19. septembra (TASR) - Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) vyzval politikov na spoluprácu. Urobil tak v prejave počas piatkových osláv 172. výročia vzniku prvej Slovenskej národnej rady (SNR) v myjavskom Múzeu Slovenských národných rád.

"V ťažkých časoch je dôležité, aby sme sa netrieštili na koalíciu a opozíciu, aby sme sa netrieštili na rôzne prúdy. Každý máme nejaký program, ale keď sú ťažké časy, vtedy sa musia politici zomknúť a bojovať za ľudí. Môžeme sa naťahovať, kto bol lepší, kto koho viac urazil, môžeme sa doťahovať, kto vyhral. Ale viem povedať, kto v tom prípade prehral, a to sú určite ľudia," vyhlásil Kollár.

Pripomenul, že pred 170 rokmi sa začal zápas o modernú slovenskú štátnosť. "Na tomto mieste bolo zasadené prvé semienko, aby náš národ mohol vyrásť, aby sme tu mohli mať parlamentnú demokraciu a aby sme mohli mať vlastný národ," doplnil predseda parlamentu.

Na snímke pamätník Väzba rokov po slávnostnom kladení vencov pri príležitosti 172. výročia Prvej Slovenskej Národnej Rady v Myjave 18. septembra 2020.
Foto: TASR - Róbert Fritz


"Bola to odvážna doba pre ľudí, ktorí v podstate položili základ Slovenskej republiky. Neviem, akých politických názorov boli poslanci historicky prvej národnej rady. Ale išli spoločne za jedným cieľom. Túto jednotu by si mali zobrať za vzor aj súčasní poslanci. Môžeme sa rôzne vnímať a bojovať za rôzne veci, čo je legitímne, ale hlavný cieľ by mal byť, aby sa ľuďom na Slovensku dobre žilo," uviedol pre TASR podpredseda Národnej rady Milan Laurenčík (SaS).

Odvahu ľudí z kopaničiarskeho kraja vyzdvihol primátor mesta Myjava Pavol Halabrín. "Ako každý obyvateľ Myjavy a kopaničiar som hrdý, že sa to začalo na Myjave. Asi to nie je náhoda, keďže my sme sa zapojili do všetkých rebélií, ktoré v minulosti boli. Odkedy vnímam udalosť vzniku Slovenskej národnej rady, tak som sa k nej hrdo hlásil. Patrí to v podstate k našej ľudovej tradícii, ľudia sú na túto udalosť v regióne hrdí a pýšia sa ňou," doplnil pre TASR primátor Myjavy.