Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Slovensko poslalo humanitárnu pomoc pre utečencov z tábora Moria

Malí chlapci, deti migrantov sa hrajú v utečeneckom tábore v dedine Moria na gréckom ostrove Lesbos, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Nie je to prvýkrát, čo Slovensko pomohlo utečencom a migrantom.

Bratislava 18. septembra (TASR) – Slovensko vyslalo v piatok materiálnu humanitárnu pomoc pre Grécko, ktorá má pomôcť zmierniť následky ničivého požiaru v utečeneckom tábore Moria na ostrove Lesbos. Materiál v hodnote viac ako 38.000 eur zahŕňa spacie vaky, karimatky, prikrývky, chemické toalety, kanistre a nepremokavé plachty. Pomoc bude odovzdaná 13.000 ľuďom, ktorí sa ocitli bez strechy nad hlavou.

"V reakcii na tieto tragické udalosti dnes Slovensko posiela Grécku humanitárnu pomoc. Práve v čase krízy je prirodzený pocit spolupatričnosti a empatie ešte silnejší ako inokedy," uviedla štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Ingrid Brocková pri príležitosti vypravenia humanitárnej pomoci z bratislavského letiska.

Táto humanitárna pomoc nie je prvou pomocou, keď Slovensko pomohlo najzraniteľnejším skupinám obyvateľstva, a to utečencom a migrantom. Napríklad vlani poskytla krajina materiálnu humanitárnu pomoc pre grécke utečenecké tábory vo výške 60.000 eur. Tento rok na jar pomáhala zmierniť migračný tlak na grécko-tureckých hraniciach humanitárnou zásielkou približne v rovnakej hodnote.

Príkladom slovenskej pomoci v tomto roku je aj finančný príspevok v hodnote 4500 eur gréckej pobočke organizácie Lekári sveta, určený na kúpu stomatologickej súpravy. Ňou sa zabezpečí základná stomatologická starostlivosť pre najzraniteľnejšie skupiny utečencov v Grécku.

Aktuálna humanitárna pomoc je výsledkom koordinácie rezortu slovenskej diplomacie a ministerstva vnútra.