Zamestnanci SAD Prešov sú v štrajkovej pohotovosti. Dôvodom sú mzdy

1
Aprava člen predsedníctva OZ KOVO Jozef Balica, zástupca odborárov za SAD Bardejov Jozef Želinský a zástupca odborárov za SAD Prešov Pavol Kreitler počas protestu OZ KOVO v centre mesta Prešov 16. septembra 2020. Foto: TASR

Zamestnanci SAD Prešov sú v štrajkovej pohotovosti. Od svojho zamestnávateľa požadujú vyššie mzdy, ako aj ďalšie sociálne výhody. Celkovo ide o približne 300 až 350 zamestnancov, z čoho je približne 230 vodičov.

„Keďže ani po desiatich mesiacoch kolektívneho vyjednávania nedošlo k dohode, dospeli sme k tomu, že je to patová situácia. Takže na výboroch základných organizácií sme sa dohodli a rozhodli, že požiadame Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR o určenie sprostredkovateľa a zároveň vyhlasujeme štrajkovú pohotovosť z dôvodu nedohody pri kolektívnom vyjednávaní,” uviedol predseda základnej organizácie Odborový zväz (OZ) KOVO SAD Prešov, prevádzka Bardejov, Jozef Želinský.

Štrajkovú pohotovosť vyhlásili v utorok (8. 9.), najprv však chceli informovať zamestnávateľa a až následne verejnosť.

Od zamestnávateľa požadujú zvýšenie tarifnej mzdy najmä u vodičov z 3,60 eura na štyri eurá na hodinu. „Ďalej je to zvýšenie priemernej mzdy v jednotlivých kategóriách o 7,5 percenta. Pôvodná požiadavka bola o 11,5 percenta, plus ďalšie sociálne výhody, ako je napríklad zvýšenie sumy stravného lístka,” vysvetlil Želinský a doplnil, že od januára do júla bola v kategórii vodič priemerná mzda približne 1015 eur.

„V súčasnosti prebieha vyjednávanie medzi nami a naším odborovým zväzom. V našej firme poklesli výkony z dôvodu koronakrízy, asi celkovo o 750.000 kilometrov. Nevieme sa jednoznačne zaručiť za požiadavky, ktoré by sme podpísali, že ich do konca roka dodržíme, pretože nevieme, čo spôsobí druhá vlna pandémie nového koronavírusu,” povedal generálny riaditeľ SAD Prešov Jozef Kičura.

Podľa jeho slov napriek tomu, že v ich spoločnosti došlo k poklesu výkonov, priemerné mzdy vodičov stúpli. „Z toho dôvodu, že sa vo väčšej miere čerpala dovolenka a priemerné mzdy oproti roku 2019 vzrástli o 5,6 percenta, čo si myslím, že je postačujúce,” vysvetlil Kičura.

Ako povedal, dĺžku vyjednávania ovplyvnila i koronakríza, keďže rokovania boli na dva až tri mesiace prerušené.

„OZ KOVO podporuje spravodlivé požiadavky zamestnancov SAD Prešov. Nejde iba o vodičov, ale o všetkých zamestnancov. Mohli mať od 1. januára alebo februára zvýšenú mzdu a nemajú,” doplnil člen predsedníctva OZ KOVO Jozef Balica.

Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR podľa jeho slov pripravuje tiež sériu protestných zhromaždení po celom Slovensku. Prvé sa uskutoční vo štvrtok (17. 9.) v Košiciach a v piatok (18. 9.) v Prešove.

„Hlavným dôvodom je zhoršovanie sociálnych štandardov, o ktorých uvažuje vláda SR a nemôžeme s nimi súhlasiť,” dodal Balica.

- Reklama -

1 komentár

  1. Teraz sa môžete aj viete čo … Teraz je už neskoro. Nemali ste voliť tých volov … Nestačilo vám? Nevedeli ste sa poučiť z toho, keď sa ku moci dostala tá námorníčka čo mala kormidlo pevne v rukách nejaká Rad_ičová? Tak teraz to máte, že dosiahli ústavnú väčšinu a to je hotová tragédia pre Slovensko!!! Slovensko bude ešte len teraz trpieť!!! A jeho utrpenie sa práve začalo!!! Veď si len spomeňte na to čo ste za tých pár mesiacov čo je u moci tento šašo z Trnavy Mat_ovič zažili!!! Tak zlodej a plagiátor Mat_ovič ide bojovať proti zlodejom, ha, ha, ha … tak tu sedí do slova a do písmena stará múdrosť; Zlodej kričí chyťte zlodeja!!! Mysleniu zdar modré trubky!!! Máte čo ste chceli, tak teraz si vychutnajte tento pohár trpkosti do dna. Patrí vám to. Ja iba toľko.

Comments are closed.