Korčok vyzýva na prijatie potrebných opatrení, ktoré stopnú násilný bieloruský režim

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Protesty v Bielorusku
Ľudia protestujú v Bielorusku už vyše mesiaca, zatiaľ im to však nepomohlo. Foto: SITA/AP

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nom. SaS) vyzýva na prijatie opatrení, ktoré zabránia bieloruskému režimu pokračovať v násilí a porušovaní ľudských práv. Šéf slovenskej diplomacie tak urobil počas virtuálneho 45. zasadnutia Rady Organizácie Spojených národov (OSN) pre ľudské práva v Ženeve. Informuje o tom tlačový odbor rezortu zahraničných vecí.

Korčok pridal svoj hlas k výzve medzinárodného spoločenstva na začatie dialógu v Bielorusku, ktorý by mal viesť k novým, slobodným, demokratickým a férovým prezidentským voľbám v krajine. Vo vystúpení šéf rezortu diplomacie upozornil, že je potrebné prijať opatrenia, ktoré zabránia bieloruskému režimu pokračovať v násilí a v masívnom porušovaní ľudských práv, osobitne slobody zhromažďovania, združovania a prejavu.

„V situácii, keď v Bielorusku miznú opoziční lídri, pokojne protestujúci občania sú brutálne bití, dokumentované sú prípady mučenia zadržaných protestujúcich, nemôžeme mlčať. V 21. storočí, na európskom kontinente sa deje niečo, čo nemôžeme akceptovať, pred čím nemôžeme zatvárať oči,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.

„Kým sa situácia nezlepší, musí Rada OSN pre ľudské práva monitorovať ľudskoprávnu situáciu v Bielorusku,“ uzavrel minister.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan Korčok
Firmy a inštitúcie Rada OSN pre ľudské práva