Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Korčok na pôde Rady OSN pre ľudské práva podporil začatie dialógu v Bielorusku

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitosti SR Ivan Korčok v piatok počas virtuálneho zasadnutia Rady OSN pre ľudské práva podporil začatie dialógu v Bielorusku. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Korčok počas virtuálneho 45. zasadnutia Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve pridal svoj hlas k výzve medzinárodného spoločenstva na začatie dialógu v Bielorusku, ktorý by mal viesť k novým, slobodným, demokratickým a férovým prezidentským voľbám v tejto krajine.

Šéf slovenskej diplomacie takisto upozornil na potrebu prijatia opatrení, ktoré zabránia bieloruskému režimu pokračovať v násilí a v masívnom porušovaní ľudských práv - osobitne slobody zhromažďovania, združovania a prejavu.

"V situácii, keď v Bielorusku miznú opoziční lídri, pokojne protestujúci občania sú brutálne bití, dokumentované sú prípady mučenia zadržaných protestujúcich, nemôžeme mlčať," povedal Korčok. V 21. storočí sa podľa jeho slov na európskom kontinente deje niečo, čo nemôžeme akceptovať, pred čím nemôžeme zatvárať oči. "Kým sa situácia nezlepší, musí Rada Organizácie Spojených národov pre ľudské práva monitorovať ľudskoprávnu situáciu v Bielorusku," povedal minister.

Rada OSN pre ľudské práva vyzvala Bielorusko, aby umožnilo vstup expertom OSN

Bielorusko by malo umožniť slobodný vstup pozorovateľov OSN pre ľudské práva - napríklad aj do väzníc, vyzvala Rada OSN pre ľudské práva v rezolúcii prijatej v piatok počas virtuálneho zasadnutia v Ženeve. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Rada OSN požadovala aj slobodný prístup pre bieloruskú pozorovateľku OSN Anais Marinovú a zároveň vyzvala Bielorusko, aby prestalo používať násilie, mučenie a zatýkanie na potlačenie občianskych práv. Rezolúcia, ktorú iniciovali európske krajiny, trvá na tom, že bieloruské úrady by mali začať dialóg s opozíciou a občianskou spoločnosťou. Rezolúcia bola prijatá 23 hlasmi, dva hlasy od Eritrey a Venezuely boli proti a 22 krajín sa zdržalo hlasovania.

Viac o téme: DialógOSNBieloruskoIvan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu