Aktuálne 18. september 2020

Verejné vypočutia kandidátov na Ústavný súd majú podľa Dostála zmysel

TASR
TASR

Parlament zvolil dvoch kandidátov na ústavných sudcov. Predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Milan Vetrák (OĽaNO) ubezpečil, že plénum vybralo najlepších kandidátov.

Parlament zvolil dvoch kandidátov na ústavných sudcov. Predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Milan Vetrák (OĽaNO) ubezpečil, že plénum vybralo najlepších kandidátov.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Poslanec Ondrej Dostál pripomenul, že v minulosti sa voľba viackrát opakovala, zatiaľ čo teraz zvolili oboch kandidátov na prvýkrát. Predchádzajúca vládna koalícia si podľa neho do voľby nasadila „svojich ľudí“. Verejné vypočutia podľa Dostála umožnili kandidátom ukázať ich kvality, ale aj odhaliť slabé stránky.

Vládna koalícia podľa podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu (Za ľudí) ukázala, že jej ide o odbornosť a morálnosť. „Žiadne politické dohody, žiadne trafiky, na prvýkrát zvolení najlepší z najlepších,“ dodal. Verí, že prezidentka Zuzana Čaputová budúci týždeň vyberie jedného z kandidátov a Ústavný súd bude plne funkčný.

Vetrák skonštatoval, že pre neschopnosť bývalej koalície sme zažili nefunkčnosť Ústavného súdu. „Ešte aj dnes doplácame na dôsledky minuloročnej krízy, pretože na jedného ústavného sudcu stále pripadá o 100 prípadov viac, ako to bolo pred krízou,“ dodal.

Parlament vo štvrtok zvolil za kandidátov na ústavných sudcov Miloslava Babjáka a Roberta Šorla. Prezidentka má z nich vymenovať jedného ústavného sudcu. O post sa uchádzalo osem kandidátov.

Na Ústavnom súde sa uvoľnilo miesto sudcu po tom, ako sa Mojmír Mamojka vzdal funkcie. Zanikla mu na konci mája. Z postu ústavného sudcu sa rozhodol odísť po medializovaných informáciách o jeho kontakte s Marianom Kočnerom.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia