Dobré noviny
Prezidentka bojuje proti domácemu násiliu. Predstavila pomoc aj pre jeho obete
TASR
TASR

Prezidentka bojuje proti domácemu násiliu. Predstavila pomoc aj pre jeho obete

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová — Foto: TASR/Martin Baumann

Novela zákona o obetiach trestných činov je pripravená.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Novela zákona o obetiach trestných činov je pripravená. Krízové centrá, ktoré pomáhajú obetiam domáceho násilia, by mali získať pomoc štátu. Priniesť má aj väčšie prepojenie medzi prácou polície a centrami.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová o tom informovala v piatok po rokovaní s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou (Za ľudí) a viceprezidentkou Policajného zboru Janou Maškarovou. Ako doplnila ministerka, v súčasnosti je návrh zákona v predbežnom pripomienkovom konaní.

Štát sa má vedieť postarať

„Som presvedčená, že štát sa má vedieť postarať o obete trestných činov," povedala prezidentka. Poukázala pritom na to, že nárast počtu obetí domáceho násilia bol jedným z prvých negatívnych následkov prvej vlny pandémie ochorenia COVID-19. Toto obdobie podľa nej ukázalo slabé miesta v systéme.

Podľa ministerky spravodlivosti chcú novelou umožniť vznik intervenčných centier, ktoré budú kľúčové pre spoluprácu s políciou. "Bude jedno kontaktné jasné miesto pre políciu v rámci jednotlivých krajov v prípadoch domáceho násilia, aby bolo zrejmé, čo robiť, ak príde obeť na políciu, dôjde k vykázaniu, aké služby je namieste poskytnúť," priblížila.

Odškodňovanie obetí

Novela má riešiť tiež odškodňovanie obetí. Ministerka sľubuje zásadnú zmenu, ktorá sa nebude týkať iba obetí domáceho násilia. „Bremeno chceme preniesť na štát. Ak v rámci trestného konania je zrejmé, kto je obeť a že je obeťou trestného činu, pri ktorom prichádza do úvahy náhrada od štátu, štát ju automaticky bude zabezpečovať a vyplácať obeti bez toho, aby mala s tým ďalšie, či už finančné náklady, alebo náklady spojené s časom," vysvetlila.

Výška odmeny bude vyplývať z tabuliek. Štát si bude následne vymáhať náhradu od páchateľa po ukončení trestného konania. V novom procese odškodňovania stanovia tiež sumu, ktorá je primeraná pre každú obeť.

Pomoc nemôže byť založená na grantovej schéme

Zmeniť sa má aj mechanizmus financovania intervenčných centier. Organizácie majú mať uzavreté trojročné zmluvy so štátom. Vzniknúť má tak stabilná sieť organizácií, ktoré poskytujú pomoc obetiam.

Viceprezidentka Policajného zboru doplnila, že polícia sa dlhodobo venuje otázke domáceho násilia. S organizáciami, ktoré zabezpečujú pomoc obetiam, majú podľa nej dobré skúsenosti. K jej rozvoju má prispieť práve daný návrh zákona. Novinkou v postupoch bude napríklad nová podoba úradného záznamu a povinnosť polície zaslať ho do 24 hodín intervenčnému centru.

Riaditeľka nitrianskej neziskovej organizácie Centrum Slniečko Mariana Kováčová zhodnotila, že po zavedení inštitútu vykázania sa zabudlo na to, že obeť si nedokáže sama pomôcť. Ocenila preto vznik novej právnej úpravy. „Pomoc obetiam nemôže byť založená na grantovej schéme," podotkla. Systém sa podľa nej potrebuje stabilizovať a sprofesionalizovať.

Už ste čítali?