Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
18.09.2020 11:15

Poľovníci by mali dodržiavať zákony pri pohybe psov v prírode


Ilustračná snímka.


Poľovníci by mali dodržiavať platné zákony pri pohybe psov vo voľnej prírode. Majitelia by zas mali rešpektovať zákonné práva poľovníkov, rešpektovať ochranu prírody a životného prostredia.


Vyzývajú ich na to Kynologická rada Slovenskej poľovníckej komory (SPK) a Slovenského poľovníckeho zväzu (SPZ) a prezídiá SPK a SPZ v súvislosti s prípadmi postrelenia alebo zastrelenia psov v poľovných revíroch.       

„Apelujeme na všetkých poľovníkov, aby pri posudzovaní pohybu psov v prírode neprevládali emócie nad zdravým rozumom a uváženým posúdením celej situácie a nájdením správneho, zákonného, ale hlavne rozumného riešenia,“ uvádza poľovnícka kynológia spolu s poľovníckymi prezídiami. Dištancujú sa tiež od správania a činov poľovníkov, ktorí porušia zákony vo vzťahu k pohybu psov vo voľnej prírode.       

Poľovnícki kynológovia hovoria, že neovládateľný pes v prírode spôsobuje divej zveri stres. Práve on môže byť príčinou vysokých strát zveri. Pripomínajú preto, že zákon o veterinárnej starostlivosti ukladá majiteľom povinnosť zabrániť úniku zvieraťa.      

Vzájomné rešpektovanie práv a povinností, dostatok tolerancie zo strany poľovníkov aj majiteľov môže zabrániť konfliktom, dodávajú poľovnícki kynológovia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.11.2018
Turisti sa možno v chránených územiach budú môcť pohybovať aj mimo značiek
Turisti sa možno na vyhradených miestach v chránených územiach budú môcť pohybovať aj mimo vyznačeného chodníka. Vyplýva to z návrhu novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý do medzirezortného pripomienkového konania predložil envirorezort.
viac
15.12.2020
Novela zákona o ochrane prírody pomôže predísť obrovskej pokute
Ministerstvo životného prostredia chystá novelu zákona o ochrane prírody. Priniesť by mala dočasnú stavebnú uzáveru národných parkov či vyššie odmeny pre súkromných urbárnikov.
viac
16.12.2020
MŽP SR Poskytne dva roky na zabezpečenie ovčích a kozích stád
Chovatelia oviec a kôz budú mať dvojročné prechodné obdobie v súvislosti s novou povinnosťou zabezpečiť stádo prostredníctvom psov a ohradníkov. Informoval o tom odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
30.09.2022
Poľovníci za posledné štyri roky odstránili z lesov 830 ton odpadu
Neporiadok a čierne skládky nachádzame nielen v mestách a na ich okrajoch, ale aj v prírode mimo obývaných oblastí. Množstvo odpadu sa nachádza v našich lesoch. Podľa informácií Slovenskej poľovníckej komory práve odtiaľ vyviezli poľovníci za posledné štyri roky 830 ton odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %