Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nemocnice objednávajú zdravotnícke pomôcky, ale neplatia za ne. Dlh štátu sa šplh na 93 miliónov
Zdielať na

Nemocnice objednávajú zdravotnícke pomôcky, ale neplatia za ne. Dlh štátu sa šplh na 93 miliónov

BRATISLAVA / Asociácia dodávateľov zdravotných pomôcok čaká trištvrte roka na úhradu faktúr od štátnych nemocníc. Dlh štátu sa šplhá na 93 miliónov eur. Zdravotné pomôcky, nevyhnutné napríklad pri operácii srdca, si nemocnice objednávajú, ale neplatia za ne. Minister zdravotníctva chce štátne nemocnice oddlžovať tak, ako to urobili aj jeho predchodcovia. Podľa analytika je to však veľmi zlé riešenie.

280-dňová splatnosť našich faktúr. To je nemysliteľné. Ten dlh sa šplhá už cez 90 miliónov eur," vraví výkonná riaditeľka SK+MED Katarína Danková. "Narastajú mzdy lekárov, sestier a tým pádom ostáva menej peňazí práve na tie materiály a ostatné náklady zdravotnej starostlivosti," vysvetľuje Vladimír Mičieta, predseda SK+MED. 

Najväčšími dlžníkmi za nákup zdravotných pomôcok sú univerzitné nemocnice v Bratislave, v Košiciach, v Banskej Bystrici, v Martine a v Prešove. Dlhy štátnych nemocníc sú ale ešte vyššie. "Čo sa týka ekonomickej situácie 13. fakultných a univerzitných nemocníc, tak aktuálne číslo k 31. júlu tohto roka hovorí o tom, že majú záväzky po splatnosti až vo výške 520 miliónov eur," informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Asociácii dodávateľov zdravotníckych pomôcok odporúča ministerstvo zdravotníctva komunikovať s vedením nemocníc. "Daná asociácia musí primárne komunikovať s inštitúciami, ktoré majú voči nej podlžnosti," dodala Eliášová.  

13 štátnych nemocníc sa ale topí vo svojich dlhoch."Pripravujeme aj možnosť ďalšieho oddlženia, ale chceme celý mechanizmus nastaviť veľmi detailne tak, aby skutočne už išlo o posledné oddlženie," povedala Eliášová. "Ostatné oddlžovanie nemocníc by som prirovnal k spackanému projektu a nemalo to žiaden efekt. Neboli tu urobené žiadne sankčné opatrenia," upozorňuje zdravotný analytik Dušan Zachar. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy