Regióny

Odborári vyšli do ulíc: TOTO odkazujú vláde na čele s Matovičom! FOTO a VIDEO

Protestný pochod za práva zamestnancov zorganizovala vo štvrtok v Košiciach Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR.

Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Odborársky prostest bol namierený bol proti navrhovaným legislatívnym zámerom vlády SR, za ktorými odbory vidia snahu o znižovanie mzdových a sociálnych štandardov pracujúcich.

Nasledujú ďalšie mestá

Počet protestujúcich v centre mesta podľa prezidenta KOZ SR Mariána Magdoška limitovali opatrenia proti pandémii ochorenia COVID-19 na tisíc účastníkov, ktorý odbory naplnili. V piatok (18. 9.) sa podobný pochod uskutoční v Prešove a v nasledujúcich týždňoch v Banskej Bystrici, Žiline, Trenčíne a Trnave.

Odborári protestujú proti zmene mechanizmu výpočtu minimálnej mzdy a zníženiu minimálnej mzdy v roku 2021 z garanto­vaných 656 eur na 623 eur.

Namietajú aj proti zníženiu príplatkov, minimálnych mzdových nárokov či 13. dôchodkov. Poukazujú tiež na plánované zrušenie stropu dôchodkového veku či výhod 13. a 14. platu, zmenu zákona o tripartite či Zákonníka práce v otázke zavedenia 20-percentnej hranice reprezentatívnosti odborov.

Narušená tripartita

Z poslednej tripartity, ktorá rokovala o minimálnej mzde na budúci rok, odborári predčasne odišli po tom, ako minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) podľa nich jednostranne rokoval o jej výške so zamestnávateľmi.

Naša vláda hľadá úsporu na strane zamestnancov. Preto chceme protestmi dať najavo náš nesúhlas so snahou a konaním vlády, ktorými sa snaží o znižovanie mzdových a sociálnych štandardov pracujúcich,“ uviedol Magdoško.

„Správanie sa ministra práce, ktorý ide takto primitívne trestať neposlušné odbory, patrí do repertoáru autoritárskych a diktátorských režimov, nie do modernej demokratickej krajiny, ktorú sa snažíme na Slovensku vybudovať,“ konštatoval ďalej.

Výzva poslancom a Matovičovi

Prezident KOZ zároveň vyzval poslancov Národnej rady SR, aby odmietli návrhy zákonov z dielne ministra práce, ktoré podľa neho búrajú základy demokracie a sociálneho štátu. Premiéra Igora Matoviča (OĽANO) vyzval, aby sa stal gestorom obnovenia sociálneho zmieru a zabránil ministrovi práce „nezmyselne trestať odbory za obhajobu ústavného práva zamestnancov na primeranú mzdu“.

KOZ odkazuje aj na postoj Európskej odborovej konfederácie (EOK), ktorej je členom, a uvádza list jej generálneho tajomníka Luca Visentiniho. „Európska odborová konfederácia bude spolupracovať s KOZ SR a na akékoľvek porušenie ľudských práv a európskych či medzinárodných dohovorov zo strany slovenskej vlády bude upozornená Európska komisia a ďalšie európske a medzinárodné inštitúcie,“ napísal Visentini.

Nahnevaní odborári v uliciach Košíc
10
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Kapusta
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM