Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Akcia NAKA "Plevel": Obvinili 11 osôb, medzi nimi aj sudcov zo Žiliny
Zdielať na

Akcia NAKA "Plevel": Obvinili 11 osôb, medzi nimi aj sudcov zo Žiliny

ŽILINA / Vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry od rána prehľadávali domy niektorým sudcom zo Žiliny. Podľa polície ide o vyšetrovanie rozsiahlej korupcie, na ktorej detektívi NAKA pracovali niekoľko rokov. Po akcii s názvom PLEVEL skončili obvinení traja sudcovia. Polícia zadržala predsedkyňu Krajského súdu v Žiline a s obvinením skončil aj bývalý krajský sudca Pavol Polka. V prípade " PLEVEL" je obvinených 11 osôb.

K bývalému sudcovi prišli elitní policajti dnes skoro ráno. Raziu urobili v dome v tichej žilinskej uličke. 62-ročný Pavol Polka je niekdajší predseda Okresného súdu Žilina a pred odchodom do dôchodku pôsobil ako predseda senátu krajského súdu v Žiline. Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry sa u neho zdržali takmer celé predpoludnie. Muži zákona si najprv odniesli a naložili do auta kriminalistického technika obálky a do vrchu naplnenú kartónovú krabicu, Vzápätí, tesne pred pol dvanástou, vyšiel von s putami na rukách samotný Polka v sprievode chlapov z pohotovostnej motorizovanej jednotky.Na otázku TV JOJ, či sa k prípadu vyjadrí reagoval, že tak spraví neskôr. 

Zadržali aj ďalších

NAKA zasahovala aj v žilinskej bytovke na sídlisku kde má bývat jedna zo žilinských sudkýn. Polícia potvrdila, že zadržala predsedníčku Krajského súdu Žilina. Na domovú prehliadku bytu v ktorom má bývať sudkyňa, prišla Eva Kyselová spolu s vyšetrovateľmi. Tí zabezpečili aj garáž bytového domu. Polícia okrem Polku a Kyselovej zadržala aj okresného sudcu Daniela Béreša, jedného advokáta a ďalšiu civilnú osobu. Celkovo 5 ľudí. Krajský súd v Žiline na zatýkanie súdcov reagoval len stroho. "Krajský súd v Žiline sa vzhľadom pre nedostatok informácií k dnešným medializovaným správam zatiaľ nebude vyjadrovať," uvádza v stanovisku súd.

"Národná kriminálna agentúra spustila na strednom Slovensku rozsiahlu akciu PLEVEL v súvislosti s korupčnou trestnou činnosťou. Viac informácií poskytneme neskôr," informovala polícia na svojom facebookovom profile.

Reakcia ministerky spravodlivosti

Zásahy Národnej kriminálnej agentúry, ktoré viedli k dnešnému zatýkaniu sudcov Krajského a Okresného súdu v Žiline, ukazujú, že reforma justície je potrebná. Vo svojom profile na sociálnej sieti to uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. "Nielen z dôvodu, aby sme mali rýchlejšie súdne konania, kvalitnejšie rozhodnutia a špecializovaných sudcov v hlavných agendách, ale je potrebná aj kvôli tomu, aby sme popretŕhali väzby v justícii a nastavili nové prostredie, v ktorom možno očakávať prístup k spravodlivosti pre každého," uviedla.

Ministerka dodala, že trestný čin ohýbania práva, ktorý na konci augusta schválila vláda, či vypustenie alebo zúženie imunity sudcov v Ústave Slovenskej republiky vníma ako časť reformy, ktorej sa nemožno len tak zrieknuť.

Ozvala sa aj Súdna rada

Na zatýkanie sudcov v Žiline reagovala už aj Súdna rada SR. "NAKA a jej policajti v poslednej dobe prejavili statočnosť, uvážlivosť, obozretnosť a veľkú dávku vyšetrovateľského umu. Výsledky jej predošlých akcií dovoľujú vysloviť presvedčenie, že aj PLEVEL je profesionálne pripravený záver rozsiahleho a viacročného vyšetrovania. NAKA preto zasluhuje dôveru a podporu. Ocenil by som, ak by na dnešné aktivity NAKA plynulo nadviazali postupy, úkony a rozhodnutia prokurátorov a sudcov. Ešte viac by som privítal, ak by tieto závažné rozhodnutia neboli sprevádzané pochybnosťami a podozreniami týkajúcimi sa tých prokurátorov a sudcov, ktorí majú v rukách moc posudzovať výsledky akcie PLEVEL a rozhodovať o nich. Bez ohľadu či rozhodnutia budú prijaté v prospech alebo v neprospech obvinených alebo iných osôb," uviedol pre TV JOJ predseda Súdnej rady SR Ján Mazák. 

Jedným zo svedkov korumpovania konkrétnych žilinských sudcov má byť aj niekdajší boss miestneho podsvetia, František Salinger. Odsúdený pre vraždu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy