Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Paragraf sa neohýba. Z Djokoviča Mečíř nebude

Rozdeľuje. Na kurte i mimo neho. Väčšia časť mu - nech už spraví čokoľvek - odpustí máločo, tá menšia všetko. Novak Djokovič potvrdil, že je symbolom tenisovej rozpoltenosti.

09.09.2020 08:00
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič v debate s rozhodcom.
debata (20)

Aj keď vo Flushing Meadows ide do tuhého, svet naďalej žije vylúčením svetovej jednotky z US Open.

Nebol to iba ťuk

Denník Pravda preto oslovil najväčšiu osobnosť slovenského tenisu – Miloslava Mečířa a jeho niekdajšieho zverenca, bývalú šestku renkingu, Karola Kučeru. Obaja v tom majú jasno:

„Djokovič spravil chybu, jeho vylúčenie je na mieste.“

V krátkosti: srbský šampión v nedeľu na konci prvého setu vybral z vrecka loptičku a z otočky trafil čiarovú rozhodkyňu priamo do krku. Verdikt bol jasný – zápas prehral a z New Yorku odletel domov.

„Laikovi sa môže zdať, že to bol iba ťuk, no tenisti vedia, že to nebolo len tak. V zápästí máme predsa len iný švih ako bežní ľudia. Spôsobil zranenie a bolo ho treba potrestať. Pravidlá sú neúprosné,“ zamýšľa sa Kučera.

Novaka Djokoviča diskvalifikovali z US Open Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Novak Djokovič po mimoriadne smolnom okamihu.

„Obrovská smola. Ani rozhodkyňa nedávala pozor. Nebol to extra silný úder, ale ani žiadna nahrávka do ruky. Loptička šla na pol plynu. Hráči to takto zvyknú robiť, väčšinou ju však aspoň pinknú o zem,“ pridáva sa Mečíř.

Podujatie, ktoré vďaka pandémii už beztak stratilo lesk, prišlo o najväčšiu hviezdu. Žijúcu legendu. Obaja však odmietajú, že rozhodcovia mali prižmúriť oči.

„Kdeže, to by si nemohli dovoliť, pravidlá sú len jedny. Hviezdy si tiež musia uvedomiť, že majú ísť príkladom. Ak by im to prešlo, trúfali by si aj iní. Paragraf sa ohýbať nemá! V tenise je to tak: buď je lopta dobrá, alebo aut. Nič medzi tým,“ naznačuje rázne 56-ročný rodák z Bojníc.

„Bol by to veľmi nevydarený precedens. Ani legendám sa neustupuje. Nikomu. Rakety aj loptičky musia mať hráči pod kontrolou,“ pritakáva Kučera.

McEnroe chcel odísť

V kariére toho obaja preskákali mnoho. Sú však pokojné typy, excesy nevytvárali, spravidla sa im vyhýbali. Ak to niekedy vrelo, tak len na opačnej strane kurtu.

„Raz – na turnaji v Dallase – sa John McEnroe tak nahneval, že odišiel z kurtu. Dlhé minúty ho prehovárali, aby sa vrátil. Napokon sa im to aj podarilo. Veru, dnes by s ním nikto nemal toľko trpezlivosti,“ zasmeje sa olympijský víťaz zo Soulu 1988.

Američanovu kritiku Djokoviča nezaregistroval, ale neprekvapila ho. „On si vždy rád rýpol. Sám na kurte stváral neskutočné veci, pri ňom lietali nielen loptičky, ale aj fľaše s vodou,“ dodáva.

„Rios, Safin, ale aj Kafeľnikov vedel chytiť poriadnu slinu. A Goran Ivaniševič? Ten vždy potvrdil, že Juhoslovania to majú v sebe už od narodenia,“ menuje zasa semifinalista Australian Open 1998.

Ako teda narábali s emóciami oni?

„Som pokojný typ. Prv, než som niečo vyparatil, som si to zrovnal v hlave. Pokuty sa mi tiež nechcelo platiť, škoda toľkých peňazí. A tak som ani rakety nerozbíjal,“ vysvetľuje Mečíř.

Zato Kučera ich dolámal niekoľko. Predovšetkým ako junior. „Vtedy by som si zaslúžil aj nejaký skreč. Človek sa však vzdeláva, tenisový život ho naučí pracovať s emóciami. Pravda, nie vždy sa to dá. Veď aj Djokovič ich mal relatívne pod kontrolou a pozrite, čo sa mu to stalo,“ pripomína.

Srba vraj táto skúsenosť nerozhádže. Podľa oboch niekdajších slovenských tenistov je

Belehradčan dostatočne vyspelý na to, aby sa zosypal. „A rovnako ako Federer s Nadalom, aj on je tenisový mušketier. Našiel v sebe pokoru, ospravedlnil sa. A najmä – nerobil z toho žiadne divadlo. Za to si zaslúži rešpekt,“ zakončuje 46-ročný Bratislavčan.

Nepranierujme ho!

Pravda oslovila i športového psychológa Petra Bielika, ktorý sa venuje aj tenistom. Podľa neho sú niektoré veci dané a pracovať s nimi sa dá iba do určitej miery. Tak je to vraj aj s temperamentom Djokoviča.

„Emocionálnejší športovci to budú mať s krotením emócií vždy náročnejšie ako pokojné typy. Z Djokoviča nikdy Mečířa nespravíte. To sa jednoducho nedá. Môže sa síce niečo naučiť, to však neznamená, že už nebude mať problém. Často s tým bude bojovať,“ tvrdí odborník.

Najlepšie zarábajúci tenisti Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Sloane Stephensová - 9,6 milióna dolárov...

Ale ako na to? Ako sa má ovládnuť človek, ktorý po nevydarenom údere stráca nad sebou kontrolu?

"Univerzálna rada znie, že situáciu treba nechať odísť. Hráč musí prevrátiť list a sústrediť sa na to, čo príde. Pravda, je to len všeobecná poučka, nakoniec aj tak na každého platí niečo iné.

Temperamentným športovcom odporúčam, aby sa naučili používať nejaký kanál, ktorým frustráciu ventilujú von. Musia to však robiť tak, aby to nebolo v rozpore s pravidlami.

Ak si napríklad niekto povie v duchu pár šťavnatých nadávok, nikomu tým neublíži. Sebe však môže výrazne pomôcť," pousmeje sa.

Je tu však ešte jeden rozmer kauzy Djokovič, ktorého médiá a verejnosť kritizujú prakticky po celý rok. Najprv za postoj ku COVIDU-19, teraz za správanie sa na kurte.

Toto ste o Djokovičovi určite nevedeli Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Na kurte odmieta piť studenú vodu, pretože...

Prečo nám prekáža jeho čo i len malá kontroverznosť, keď v iných oblastiach života ju sami vyhľadávame?

"Občas sa mu stane, že povie alebo spraví veci bez toho, aby si premyslel ich dopad. Situácia okolo koronavírusu je ideálnym príkladom. Niečo podobné sa mu z času na čas prihodí aj na kurte – zachová sa v rozpore so všeobecnými očakávaniami.

Možno je v tom aj určitá miera nášho pokrytectva. McEnroe bol síce extrém, ale ľudia mali radi to, čo robil. Priťahoval pozornosť. Následne však spoločnosť deklarovala, že to odmieta. Zdá sa mi to trošku falošné. Na jednej strane nás priťahuje niečo, čo sa vymyká norme, ale keď príde na lámanie chleba, väčšina sa tomu otočí chrbtom.

Azda to trošku súvisí aj s týmto prípadom. Pravidlá sú pravidlá, ale akoby nikto nechcel nahlas povedať: Nebláznite, bola to obyčajná smola. Djokovič si nezaslúži žiadne pranierovanie," dodáva Bielik.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #US Open #Novak Djokovič