Technológie

Dostanú technologickí giganti po prstoch od amerického Kongresu

"Koncom júla pred americký Kongres predstúpili štyria najväčší hráči v IT biznise, no verejnosť to prešla takmer bez povšimnutia."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 24. augusta 2020 13:40
Foto: Glidy
V záplave správ o pandémii koronavírusu a o občianskych protestoch v celých USA to asi nie je až také prekvapujúce.

No aj tak ide o historicky významný moment. Pred protimonopolný výbor predstúpil majiteľ Amazonu Jeff Bezos, výkonný riaditeľ Facebooku Mark Zuckerberg, generálny riaditeľ Google Sundar Pichai a šéf Apple Tim Cook.

Americkí zákonodarcovia ich podrobili intenzívnemu vypočúvaniu a dospeli k záveru, že tieto štyri spoločnosti majú „príliš veľkú moc“. Obvinili ich zo šírenia dezinformácií a fake news a kritizovali ich, že sa správajú ako „páni internetu“ a svoju obrovskú moc zneužívajú na neférové potláčanie konkurencie.

Vypočutie prebehlo v napätej atmosfére a odhalilo to, čo mnohí už aj tak vedeli: technologickí giganti naďalej zneužívajú svoje dominantné postavenie na požieranie rivalov a neprimerané poplatky pre firmy a zákazníkov, ktorí sa na ich služby spoliehajú.

Členovia výboru všetkých štyroch šéfov poriadne vyobracali, vypytovali sa, aké praktiky firmy používajú. Najviac grilovali Zuckerberga, ktorý utŕžil kritiku od oboch politických strán.

Facebook je najmocnejšou platformou na šírenie fake news, a dnes už vieme, že fake news ovplyvnili veľké politické rozhodnutia, vrátane zvolenia Donalda Trumpa za prezidenta USA, či referenda o Brexite. Zuckerberg tiež musel podrobne vysvetliť, ako v roku 2012 Facebook získal Instagram.

Výbor poriadne prevetral aj Sundara Pichaia, generálneho riaditeľa spoločnosti Google a jej materskej firmy Alphabet, a predseda podvýboru David Cicilline technologického giganta obvinil, že po tom, ako sa stal „bránou do internetu“, „zneužíva svoju moc“. Pichai si tiež musel vypočuť, že Google kradne obsah menším firmám.

Bezosa sa zas pýtali, ako Amazon používa dáta iných predajcov na svojom portáli, keď sa rozhoduje o platforme, a ako to bolo s uprednostňovaním vlastných produktov Amazonu pri doručovaní počas pandémie.

Cook z toho vyviazol asi najľahšie, aj keď musel obhajovať praktiky, ktoré Apple uplatňuje vo svojom obchode s aplikáciami. Firme vyčítajú, že má v segmente aplikácií „obrovskú moc“.

Je síce pozoruhodné, že protimonopolný výbor si štyroch gigantov predvolal na koberček, no zaujímavejšie bude, aké dôsledky z tohto vypočutia vyvodia.

Zákonodarcovia po vypočutí navrhli prijatie nových protimonopolných opatrení, aby sa predišlo monopolizácii, ktorou Facebook, Google, Amazon a Apple ohrozujú svoje odvetvia.

Tieto firmy vo svojej dnešnej podobe majú monopol,” povedal Cicilline vo svojom záverečnom hodnotení. „Niektoré treba rozdeliť, ale všetky treba riadne regulovať a brať na zodpovednosť. Toto sa musí skončiť.”

Po vypočutí ešte treba prijať záväzné usmernenie, ktoré protimonopolné opatrenia implementovať, ale jedna vec je jasná – regulácia sa sprísni, tak v každodennej praxi ako aj pri akvizíciach, a prísnejšie sa budú presadzovať aj protimonopolné predpisy a väčšia transparentnosť a zodpovednosť.

Problém amerických zákonodarcov je nielen v tom, ako tieto opatrenia implementovať a kontrolovať, ale aj ako brať na zodpovednosť tieto štyri firmy s obrovskou mocou. Neľahká úloha, najmä vo svete, kde postupne prevláda digitalizácia.

Neexistuje odvetvie, ktorého by sa digitálna revolúcia nebola priamo dotkla. Streamovacie služby zmenili spôsob distribúcie a sledovania televíznych programov a filmov; e-shopy zmenili naše nákupné správanie; online kasína transformovali odvetvie hazardných hier a vďaka spravodajským portálom je prístup k informáciám jednoduchší než kedykoľvek v minulosti.

Sociálne siete síce nedigitalizovali existujúce odvetvie, ale preniesli spoločnosť – v dobrom aj zlom – do online sveta a stali sa najsilnejšou časťou internetu.

V minulosti mohli zákonodarcovia obmedziť dominanciu veľkých firiem, ktoré mali alebo mohli získať monopolné postavenie – napokon aj slovenský Protimonopolný úrad nie raz konal – ale ako dosiahnuť niečo podobné dnes, keď internet vďaka svojej premenlivosti a neustálej expanzii nepozná žiadne hranice?

Technologických gigantov nepochybne treba prísnejšie kontrolovať, ale ťažko očakávať nejaké zásadné zmeny, ktoré by znížili ich vplyv. Sú totiž príliš významní pre americký akciový trh.

V čase, keď americká ekonomika vykazuje rekordný prepad o 32,9 percenta, zaznamenali Facebook, Google, Amazon a Apple nárast hodnoty svojich akcií počas pandémie koronavírusu. „Veľká štvorka“ spolu s Microsoftom svojou trhovou kapitalizáciu aktuálne predstavuje takmer štvrtinu indexu S&P 500.

Akékoľvek potenciálne obmedzenie ich moci by pravdepodobne priamo poškodilo ich akcie a to by sa negatívne prejavilo na americkom akciovom trhu práve v čase obrovskej ekonomickej neistoty.

Americkí zákonodarcovia sa teda musia pokúsiť nájsť rovnováhu medzi zachovaním finančnej sily firiem, keďže je relevantná pre americkú ekonomiku, a zamedzením hrozby monopolizácie. Vyzerá to ako nezávideniahodná, možno nemožná úloha.



UPOZORNENIE: Upozorňujeme čitateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Komentáre