SpravodajstvoVeda a výskum

Vedci odhalili záhadu, ktorá stála za tmavnutím hviezdy Betelgeuse

Hviezda fascinovala minulý rok celú vedeckú komunitu a mnohí si mysleli, že dôjde k supernove

V októbri minulého roka došlo k tmavnutiu jednej z  najjasnejších hviezd na našej oblohe. Táto záhada fascinovala astronómov, ktorí si mysleli, že by mohlo ísť o predzvesť jej blížiacej sa explózie.

Pravda, hviezda Betelgeuse je už na konci svojho životného cyklu, avšak do supernovy jej stále ostáva ešte niekoľko miliónov rokov. Vedcom sa podarilo zistiť, že s najväčšou pravdepodobnosťou môže za jej tmavnutie oblak prachu, ktorý vzišiel z povrchu hviezdy. Presnejšie, z povrchu hviezdy vystrelila rozžeravená plazma, ktorá sa vo vonkajších vrstvách atmosféry ochladila a časom sa premenila na plyn. Píše o tom portál Science Alert.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ
Betelgeuse
Zdroj: NASA, ESA, and E. Wheatley (STScI)

„Výsledný oblak prekryl štvrtinu hviezdneho povrchu,“ vyjadrila sa Európska vesmírna agentúra.

Hviezda Betelgeuse sa už vrátila do pôvodného stavu. Pomocou Hubblovho vesmírneho ďalekohľadu mohli vedci pozorovať materiál, ktorý vyšiel z viditeľného povrchu hviezdy a presúval sa cez atmosféru. To bolo ešte predtým, než sa vytvoril prach, vďaka ktorému sa hviezda z našich pozorovaní javila tmavšia, než v skutočnosti bola. Hubble pozoroval počas septembra, októbra a novembra, minulého roku, zvláštny druh horúceho materiálu, ktorý prechádzal atmosférou hviezdy. V decembri 2019 došlo k prvým pozorovaniam straty jasnosti.

Súčasť hviezdneho cyklu?

Masívne hviezdy, akou je aj Betelgeuse sú veľmi dôležité, píše NASA. Do vesmíru vylučujú prvky ako napríklad uhlík, ktoré sa stávajú stavebnými kameňmi pre novú generáciu hviezd. Vedci sa domnievajú, že prašný oblak, ktorý prekryl hviezdny povrch, by mohol byť súčasťou pulzujúcich cyklov hviezdy, ktoré pokračovali tak, ako mali. Počas výronu hmoty hviezda stratila dvojnásobne viac materiálu, než je bežné. Hviezdy však strácajú hmotu celý čas. V súčasnosti hviezda Betelgeuse stráca 30-miliónov násobne viac hmoty, než Slnko.

Zaujímavosťou je, že hviezda sa od nás nachádza okolo 725 svetelných rokov, čo znamená, že jej tmavnutie sa reálne odohralo okolo roku 1300 a až teraz sa ku nám dostáva svetlo, ktoré nám umožňuje vidieť celú situáciu.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close