SpravodajstvoXiaomi

Mexapixely nie sú všetko. Tu je dôvod, prečo Xiaomi v Mi 10 Ultra zariadení nepoužilo 108MP kameru, ale len 48MP

Xiaomi sa vybralo na rovnakú cestu ako Huawei, či Vivo

Už niekoľkokrát sme sa venovali téme kvality kamery, pričom viackrát sme dospeli k záveru, že megapixely sú síce dôležité, ale nie sú rozhodujúcim faktorom, ktorý hovorí o výslednej kvalite fotografií. Niektorí odborníci na margo kvality kamier sa v minulosti dokonca  vyjadrilo, že väčší počet megapixelov, prináša viac problémov, ako benefitov.

Nie tak dávno spoločnosť Xiaomi predstavila smartfón Xiaomi Mi 10 Pro, ktorý prišiel na trh so 108-megapixelovým hlavným fotoaparátom, vďaka ktorému sa dostal na čelo rebríčka DXOMARK. Krátko na to bol však vystriedaný ďalšími zariadeniami, ktorých hlavná kamera mala 48-megapixelov. Najnovšie spoločnosť pár dní dozadu predstavila smartfón Mi 10 Ultra, ktorý opäť zasadol na pomyselný tron fotomobilov. Predstavený bol už však „len“ so 48-megapixelovým snímačom. Známy leaker informácií, Ice Universe, prezrádza, prečo sa spoločnosť Xiaomi uchýlila k snímaču s menším rozlíšením. Na tému upozorňuje portál Gizchina.com.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Megapixely sú dôležité, ale „nie sú všetkým“

Najnovší model Mi 10 Ultra z kuchyne Xiaomi „stratil“ snímač so 108-megapixelovým rozlíšením pričom bol nahradený 48-megapixelovou kamerou. Dôvodom, prečo sa k tomuto kroku spoločnosť Xiaomi uchýlila, je veľkosť pixelov. 48-megapixelový snímač má totiž veľkosť pixelov 2,4 µm. V prípade 108-megapixelového snímača v zariadení Mi 10 Pro, bola veľkosť pixelov 0,8 µm.

Spoločnosť tak nahradila čip od Samsungu za čip OmniVision OV48C s väčšími pixelmi.

Pod veľkosťou pixelov si môžete predstaviť akúsi „zbernú plochu“, ktorá zachytáva informácie vrátane dopadajúceho svetla na snímač. Zároveň však treba dodať, že medzi jednotlivými hodnotami (rozlíšenie kamery, veľkosť pixelov, clona,..) je potrebné nájsť, ako sa hovorí, „zlatú strednú cestu“, pričom to pri pohľade na rebríček DXOMARK zatiaľ vyzerá, že ňou sú 48-megapixelové snímače.

Zo strany Xiaomi ide tak o vítaný krok  uvedomenia si, že na kvalitu fotografií vplývajú aj ďalšie faktory, a že naháňanie sa za čo najväčším počtom megapixelov nie je cestou. V každom prípade to neznamená, že Mi 10 Pro je zlým fotomobilom. Aj naďalej ide o jeden z najlepších smartfónov v oblasti kvality fotografií.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close