Čo je to NFC a kde všade má táto technológia využitia?

NFC technológia je medzi používateľmi stále žiadanejšou. Čo to vlastne je a kde všade sa dá využiť?

NFC technologia
Zdroj: flickr.com (Alpha)

NFC technológia sa pomaly, ale isto dostáva aj do smartfónov strednej triedy, pričom čoraz častejšie patrí medzi základné požiadavky záujemcov o nový smartfón. Čo to vlastne je a na čo sa dá táto technológia využiť?

Čo je to NFC?

NFC je skratkou pre anglický pojem „Near Field Communication“. V podstate ide o krátkodosahovú, vysokofrekvenčnú a bezdotykovú komunikáciu medzi zariadeniami, ktorá slúži na výmenu informácií a dát oboma smermi. Vo svojej podstate funguje do vzdialenosť približne 10 centimetrov. Ide tak o technológiu, ktorá má výrazne menší dosah ako napríklad Bluetooth, ale aj napriek tomu prináša nové možnosti komunikácie a viacero výhod.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Hoci táto technológia expanduje v mobilných zariadeniach hlavne v posledných rokoch a jej popularita vcelku rýchlo narastá, tak možno si to ani neuvedomujete, ale túto technológiu využívame už vcelku dlhú dobu. Napríklad pri bezkontaktných platbách pomocou debetných a kreditných kariet. 

Ako zistím, či môj telefón má NFC?

Je to veľmi jednoduché, ak si nie ste istý, či túto technológiu máte implementovanú vo Vašom smartfóne, tak si otvorte Nastavenia Vášho smartfónu a choďte do sekcie > Pripojené zariadenia >  NFC (pozn. redakcie: túto sekciu môžete mať aj v inej sekcii Nastavení. Závisí to od výrobcu smartfónu. Alternatívne môžete v nastaveniach smartfónu vyhľadať len skratku „NFC“). 

Ako funguje NFC technológia na Android zariadeniach?

Ako sme v úvode povedali, tak NFC technológia slúži na prenos informácií a dát prostredníctvom rádiových vĺn. Ide  o zavedený štandard bezdrôtovej komunikácie, ktorý musí podporovať ako zariadenie odosielateľa dát a informácií, tak aj prijímateľa. V porovnaní s Bluetooth technológiu, NFC sa líši tým, že funguje prostredníctvom elektromagnetickej indukcie. V praxi to znamená, že môže existovať pasívne zariadenie, akým sú rôzne NFC tagy (resp. často označované ako „nálepky“, či „štítky“), ktoré si nevyžadujú zdroj energie. K prenosu informácií dochádza až pri kontaktne zariadenia, napríklad Vášho smartfónu.

Ako aktívne NFC zariadenia, môže Váš smartfón vo všeobecnosti fungovať nasledovnými spôsobmi:

  • Čítať / zapisovať informácie (napr. NFC štítky).
  • Emulovať karty (napr. elektronické platby pomocou NFC).
  • Peer-to-peer (napr. prenášať súbory z jedného zariadenie do druhého).

Začíname s NFC, alebo kedy je možné využiť túto technológiu v praxi?

Ak chcete odosielať dáta medzi zariadeniami prostredníctvom NFC technológie, tak si potrebujete samozrejme v Nastaveniach smartfónu zapnúť samotnú technológiu NFC a Android Beam (toto nastavenie nájdete v rovnakej sekcii nastavení telefónu ako NFC).

 

Následne stačí pri odosielaní súborov zvoliť možnosť Viac a Odoslať Cez. Po zvolení NFC stačí priložiť smartfóny k sebe. Pomocou NFC môžete odosielať napríklad obrázky, posielať telefónne čísla (kontakty), dokumenty (.pdf, .docs,..) a podobne. Okrem iného môžete využívať napríklad aj štítky na automatizovanie úloh. Napríklad po vložení telefónu do stojana s NFC štítkom, sa Vám automaticky spustí navigácia a aplikácia s hudbou a podobne.

NFC Tag.jpg
Zdroj: flickr.com (BeauGiles)

Odborníci však najväčšie využitie tejto technológie v spojitosti s mobilnými zariadeniami vidia hlavne v možnosti vykonávania platieb, ktoré podporujú aj u nás mnohé slovenského banky. V podstate pomocou NFC si môžete nechať bankovú kartu doma, a platiť môžete pomocou priloženie smartfónu k terminálu.

NFC Technologia_2
Zdroj: flickr.com (Alpha)

Okrem iného NFC technológia môže mať oveľa širšie možnosti využitia. Napríklad je ju možné využívať na identifikáciu osôb (napr. elektronický občiansky preukaz), ako identifikačný nástroj (napr. v kartách, či v smartfónoch, pomocou ktorých sa Vám budú otvárať dvere vo firme a podobne).

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre