14.8.2020 12:50 | Veda
Aktualizované

Bývalí učitelia FIIT rozbiehajú výskumný inštitút. S Esetom aj Tatra bankou

Zdroj: Shutterstock

Viesť ho bude bývalá dekanka Mária Bieliková.

Článok z 12:09 sme rozšírili o ďalšie informácie.

V Bratislave zakladajú nový Kempelenov inštitút inteligentných technológií (KInIT). Viesť ho bude bývalá dekanka Fakulty informatiky a informačných technológií (FIIT) Slovenskej technickej univerzity (STU) Mária Bieliková, ktorú zo školy v januári prepustili .

Spolupracovať bude s ďalšími niekdajšími kolegami na fakulte – profesormi Pavlom Návratom a Máriou Luckou, docentmi Vierou Rozinajovou, Mariánom Šimkom, Danielou Chudou, Petrom Lackom a ďalšími. Z FIIT odišli po nespokojnosti s novým vedením.

Tím inštitútu má už teraz 25 ľudí, ktorí majú za sebou stovky publikácií a tisícky citácií vo vedeckých prácach zahraničných autorov.

Zaoberať sa budú výskumom inteligentných technológií – umelej inteligencie a viacerých oblastí informatiky a informačných technológií v úzkom prepojení s otázkami etiky v informačných technológiách a špecificky umelej inteligencie.

Financovanie zabezpečia primárne zo súkromných príspevkov, darov, grantov a finančných mechanizmov pre podporu výskumu. Zatiaľ pomoc deklarovali firmy Eset, Tatra banka, Innovatrics, Seesame a Softec.

Mária Bieliková Zdroj: Ján Trangel

IT bezpečnosť, hoaxy aj energetika

Zámerom je prepojenie výskumníkov s akademickou skúsenosťou s inovatívnymi firmami, ich potrebami a znalosťami.

„KInIT plánuje spolupracovať s ďalšími výskumnými inštitúciami, vysokými školami aj priemyslom a chce prispieť k tomu, aby sa talent v oblasti informatiky mohol realizovať na Slovensku a mladí nemuseli odchádzať do zahraničia,“ avizuje v tlačovej správe.

Partnerov chce mať aj medzi výskumnými pracoviskami a univerzitami z cudziny.

Konkrétne témy, ktoré chce organizácia pokrývať, zahŕňajú:

  • informačnú bezpečnosť
  • dezinformácie a škodlivé správanie na internete
  • spracovanie prirodzeného jazyka
  • inteligentné energetické siete
  • personalizáciu a odporúčanie pre e-commerce
  • testovanie a vizualizácia softvéru

Pozrite si prezentáciu Kempelenovho inštitút inteligentných technológií na videu:

Vo vzdelávaní pomôžu školám i firmám

Pri spolupráci so školami plánuje KInIT poskytovať svoje vzdelávacie kapacity a tým zvyšovať kvalitu jednotlivých študijných programov – najprv v doktorandskom, následne v magisterskom, respektíve inžinierskom a prípadne i bakalárskom štúdiu.

Ohľadom súkromného sektora spomína konzultácie, identifikovanie nových postupov a tém s potenciálom nových poznatkov. Firmy by tiež mohli zapojiť výskumníkov do vzdelávania vlastných zamestnancov.

„Cieľom je prispieť k tomu, aby mladí talentovaní ľudia zostávali na Slovensku a mali tu príležitosť na rozvoj svetovej úrovne. Sme pripravení a chceme spolupracovať s príslušnými odbormi na vysokých školách nielen na Slovensku, prepájať štúdium s výskumom a byť motorom zlepšovania vzdelávacieho systému,”​ uvádza Marián Šimko, ktorý bol za čias Bielikovej prodekanom FIIT.

Organizácia je zároveň otvorená spolupráci s vládou pri určovaní strategických priorít na poli nových technológií.

Dodajme, že inštitút nesie meno po vynálezcovi Wolfgangovi Kempelenovi, ktorý sa narodil a pôsobil v 18. storočí v Bratislave. Bol autorom mnohých vynálezov, okrem iného aj prvého hovoriaceho stroja.