Týždeň v kocke Petra Bárdyho: Bad trip nacistických šašov
14.8.2020 01:00
akt. 30.03.2021 05:12

Týždeň v kocke Petra Bárdyho: Bad trip nacistických šašov

Pochod extrémistov v Bratislave, 25.6.2016 Zdroj: David Ištok/Aktuality.sk
Uložiť článok
Sedem dní v skratke: 1. Panika okolo druhej vlny koronavírusu môže byť horšia, keď sa do nej zapoja čudní politici, košpirátori a náckovia. 2. Neonacista dostal od NAKA označenie Šašo. Naozaj sme si ho my nevymysleli. 3. Rusko akosi nechápe, že toto nie je film o Jamesovi Bondovi, ale je skvelé, že Slovensko sa k tomu vie postaviť. 4. Sloboda je hodnota, ktorú by mali Bielorusi poznať a slovenský troll by mal od nich dať ruky preč.

1. Druhá vlna je pre mnohých bad trip

Prvá vlna pandémie koronavírusu bola u nás, ale aj vo svete do veľkej miery ovplyvnená nepripravenosťou vlád, nedostatkom informácií a panikou. Druhá vlna je zatiaľ výrazne pohodovejšia.

Pohodovejšia je minimálne v tom, že netušíme, aké máme reálne zásoby zdravotníckeho materiálu, a k všeobecnej pohode prispieva aj to, že politici nevytvárajú chaos a neveštia katastrofické scenáre. 

Lenže máme tu náckov, fašistov a konšpirátorov, ktorí vytvorili z rúška symbol otrokárstva a z vakcíny proti ochoreniu COVID-19 jed. Keďže mnohí z vyššie menovaných subskupín zvyknú inklinovať k politike Vladimira Putina, je na mieste pýtať sa, ako sa postavia k vakcíne, ktorú vyrobili v Ruskej federácii.  

Druhá vlna sa stala nočnou morou najmä pre tých, ktorí sa vysmievali z „bad tripu“ Michala Trubana. 

2. Nacistickí šašovia

Akosi sme si museli zvyknúť, že máme v parlamente extrémnu pravicu, sympatizantov s fašizmom a neonacizmom. Je to obraz Slovenska týchto rokov.

Ale nejako sme si nevedeli zvyknúť na to, keď polícia a prokuratúra prehliadala náckov na hudobnej scéne. Rastislav Rogel je podľa antifašistických aktivistov jedným z popredných predstaviteľov slovenskej neonacistickej scény. Spevák skupín Juden Mord (Židovská smrť) a Krátky proces bol na kotlebovskej kandidátke na symbolickom 44. mieste. Áno, 44 symbolizuje SS, čo sú neslávne známe nacistické jednotky.

Akcia Šašovia – takto ju pomenovala NAKA, nie naša redakcia – bola zameraná na extémistov a pri zatýkaní zobrali aj Rogela. Pre všeobecné blaho a pre dobré meno polície by bolo dobré, keby zo zatýkania nevyšiel ako martýr.

Fajn, povieme si. Lenže problém fašizácie Slovenska nie je o Rogelovi. Ten je už za zenitom. Rogel už môže maximálne mudrovať so svojimi kamošmi z parlamentu, či v koncentrákoch zavraždili 6 miliónov motýľov (ako sa to snažil vysvetliť odsúdený Mazurek) alebo Židov, ako to v jednej pesničke spieva Rogel – „židovské pandravy“.

Fašizácia Slovenska, presnejšie radikalizácia Slovenska je o rastúcom fanatizme nespokojných a frustrovaných ľudí.

Len sa pozrite, ako vyzerá slovenský parlament, a pochopíte, čo dokáže slovenský fanatik.

3. Ruskí agenti

Ani Rusko, ani USA, ani Nemecko, ani NIKTO nesmie zneužívať naše víza, na vraždenie svojich politických/ideologických rivalov. Bodka. O tomto sa nediskutuje. Slovensko sa nesmie stať Klondajkom, kde si bude kremeľský alebo iný kovboj robiť, čo chce.

A keď si to náhodou niekto myslí, treba sa k tomu postaviť nie z pozície ovce. Ani keď sa postavíte vlkovi alebo medveďovi. 

Nedávno sme vyhostili ruských „diplomatov“, teda agentov, ktorí sa zakryli diplomatickou imunitou a podľa medializovaných správ sa mohli spolupodieľať na vražde arménskeho agenta v Berlíne.

Nie, toto nie je film o Jamesovi Bondovi. To je prístup Ruskej federácie k Európskej únii. Radšej vakcíny ako agentov, ktorí cez nás chodia zabíjať konkurenciu a škodiť Únii.

4. Bielorusko si zaslúži slobodu a demokraciu

V tomto bode budeme veľmi struční – ľudia v Bielorusku by mali mať šancu zažiť demokraciu. Vieme, že pre mnohých nemusí demokracia znamenať automaticky pocit šťastia, bezpečnosti a spokojnosti. A čítate to aj takí, ktorí by ste slobody spájané s demokraciou pokojne vymenili za   vládu diktátora, ktorí vaše problémy vyrieši za vás.

Ale aj toto vám umožňuje demokracia a slobodné voľby. Diktátorský režim v Bielorusku zakázal ľuďom zvoliť si diktátora, pretože stihol zmanipulovať voľby skôr, ako hlasy vlastne spočítali.

Demokracia je o zodpovednosti a aj Bielorusi majú mať možnosť skúsiť to. Aj keď je to veľmi ťažké.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.