Ústavní sudcovia: Bývalého kandidáta OĽaNO dnes nominovali Kuffovci
14.8.2020 00:00
akt. 30.03.2021 05:12

Ústavní sudcovia: Bývalého kandidáta OĽaNO dnes nominovali Kuffovci

16fotiek v galérii
Stanislav Irsák Zdroj: www.obycajniludia.sk
Na miesto po Mojmírovi Mamojkovi na Ústavnom súde sa hlási deväť kandidátov. Niektorí mali pri minulých voľbách ústavných sudcov podporu OĽaNO, SaS či Sme rodina. Pozreli sme sa na to, kto sú.

Poslanci budú v septembri vyberať dvoch kandidátov, jedného z nich prezidentka vymenuje za ústavného sudcu. Koaličné kluby avizovali, že svojich favoritov oznámia až po verejnom vypočutí, ktoré sa začne 10. septembra.

V minulosti trvalo aj niekoľko dní a grilovať sa nechali aj takí kandidáti ako Robert Fico, Monika Jankovská alebo Radoslav Procházka.

Aktívni politici tentoraz nekandidujú, no niektoré mená kandidátov verejnosť a aj poslanci už dôverne poznajú. Toto sú oni.

Miloslav Babják

Na ústavného sudcu kandiduje po prvýkrát, napriek tomu, že na Ústavnom súde pôsobí dlhé roky. Takmer 20 rokov je tam súdnym poradcom. Posledných 12 rokov navyše pôsobí ako riaditeľ odboru súdnych a analytických činností Kancelárie Ústavného súdu.

„Pre verejnosť môže byť nenápadný, ale v ústavnoprávnych kruhoch je pre svoju dlhoročnú prax známy,“ povedala pre Aktuality.sk ústavná právnička Lucia Berdisová. 

Rozhovor s Luciou Berdisovou o kandidátoch si môžete vypočuť aj v podcaste Aktuality Nahlas (od 3:55 min.): 

Ako kandidáta ho navrhol samotný predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan. Ten v nominácii vyzdvihol práve prax a znalosť interných procesov ako Babjákovu výhodu. 

Stanislav Irsák

Advokát bol v tohtoročných parlamentných voľbách na kandidátke OĽaNO. Podobne ako v roku 2016, keď tiež kandidoval, sa do parlamentu neprekrúžkoval. Na ústavného sudcu ho však nominoval poslanec Tomáš Taraba, ktorý bol zvolený na kandidátke ĽSNS, no po voľbách spolu s poslancami Štefanom a Filipom Kuffom z klubu kotlebovcov vystúpil.

Irsák má doktorát z práva v Sládkovičove. Tvrdí, že sa venuje ochrane občianskych a ľudských práv, a to najmä pri obchodných praktikách či v ochrane práv detí a rodičov. Má niekoľko právnických publikácií, v ktorých sa venuje problémom ako úžera alebo dobré mravy v práve. Berdisová však hovorí, že pre ňu tento kandidát nie je prehľadný.

Martina Jánošíková 

Ďalšou kandidátkou je riaditeľka Ústavu medzinárodného a európskeho práva Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Navrhol ju dekan tejto právnickej fakulty.

V minulosti pôsobila aj ako poradkyňa bývalého predsedu Ústavného súdu a súčasného predsedu súdnej rady Jána Mazáka. 

Jánošíková sa uchádzala o post ústavnej sudkyne aj v predošlých voľbách. Podporu získala konzistentne od väčšiny poslancov SaS a OĽaNO. Naopak, zo strany Sme rodina sa väčšina buď zdržala hlasovania, alebo hlasovala proti Jánošíkovej. Za by mohli hlasovať aj poslanci zo Za ľudí. Veronika Remišová, dnes predsedníčka Za ľudí, kandidátku v predošlých voľbách podporovala.  

V januári minulého roka sme oslovili špičku slovenskej justície, aby zo zoznamu 40 kandidátov vybrali 9 najvhodnejších na post ústavných sudcov. Jánošíková v tomto rebríčku spoločne s Robertom Šorlom obsadila 5. miesto. Obaja sú zároveň z momentálne kandidujúcich právnikov jediní, ktorí sa v rebríčku najlepších kandidátov umiestnili. 

Robert Šorl 

Od roku 2013 pôsobí Šorl ako predseda Okresného súdu v Prievidzi. Je odborníkom v oblasti občianskeho práva a podieľal sa aj na novelách Občianskeho súdneho poriadku. Zároveň má na konte vyše 20 publikácií, je známy v právnickej komunite. 

V už spomínanom rebríčku kandidátov z minulého roka dopadol Šorl veľmi dobre. Oslovení experti o ňom mali vysokú mienku a nenašla sa medzi nimi jediná zlá referencia. 

Šorl už tiež kandidoval v predošlých voľbách. Podobne ako Martina Jánošíková dostal opakovane takmer absolútnu podporu strán OĽaNO a SaS. V dvoch februárových hlasovaniach Sme Rodina Šorla podržala, no v septembri sa už väčšina zdržala hlasovania. 

Opätovne kandiduje aj Ladislav Juszkó, ktorého navrhol Ústav štátu a práva SAV. K Ústavnému súdu má Juszkó blízko. Už od roku 2010 tam pracuje ako súdny poradca. 

Juszkó bol v septembrovom hlasovaní novým kandidátom. Na rozdiel od Šorla a Jánošíkovej ho podporila okrem SaS a OĽaNO aj Sme rodina. Má tak našliapnuté na silnú podporu aj v tohtoročnej voľbe. 

Zaujímavé je aj to, že zaňho hlasovala aj polovica kotlebovcov. Juszkó bol teda jedným z mála kandidátov, ktorých ĽSNS vôbec podporila. 

Daniel Krošlák 

Krošlák je nominantom Paneurópskej vysokej školy, kde momentálne pôsobí ako odborný asistent. V minulosti pracoval na ministerstve práce a aktuálne je vedúcim oddelenia práva na Slovenskej inšpekcii životného prostredia. 

Podieľal sa na tvorbe niekoľkých učebníc práva a má viacero odborných publikácií aj z oblasti ústavného práva. 

Štefan Kseňák 

Nominant Slovenskej advokátskej komory je advokátom a učiteľom na Právnickej fakulte UPJŠ v Košiciach. Prednáša a publikuje v oblasti ústavného práva. Zaujímavosťou je, že v roku 2001 bol stranou ANO predstavený ako tieňový minister spravodlivosti. Podieľal sa aj na tvorbe volebného programu, no členom strany nikdy nebol.  

Kseňák kandidoval na ústavného sudcu už minulý rok. Kým na začiatku roka mal podporu SaS, OĽaNO aj Sme rodina, v septembri ho podržali len dvaja poslanci – Ondrej Dostál a Peter Osuský z SaS. OĽaNO aj Sme rodina sa zdržali hlasovania. Nie je jasné, čo spôsobilo tento obrat a akú podporu dostane Kseňák o pár týždňov.  

Michal Matulník 

Opätovným kandidátom je aj Michal Matulník. Vo februárových hlasovaniach za ním stáli poslanci OĽaNO aj Sme rodina. SaS, naopak, hlasovala proti. V poslednej septembrovej voľbe sa už ale hlasovania zdržala väčšina Sme rodina aj OĽaNO (s výnimkou Igora Matoviča, Eduarda Hegera a Mareka Krajčího, ktorí Matulníka podporili). Naopak, hlasy dostal od väčšiny poslancov ĽSNS. 

Nominant Paneurópskej vysokej školy je dlhoročným advokátom. Momentálne zároveň pôsobí ako poradca Ústavného súdu. 

Andrea Olšovská

Andrea Olšovská je v kandidatúre nováčikom. Nominovaná bola poslankyňami Annou Zemanovou (SaS) a Janou Žitňanskou (Za ľudí). Olšovská je dekankou Právnickej fakulty Trnavskej univerzity a členkou vedeckých rád množstva iných univerzít. 

V rámci publikačnej činnosti sa zameriava na oblasť pracovného práva, v ktorej publikovala vyše 200 prác.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.