Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Smer-SD hľadá tému, ktorou by tromfol odídencov u Petra Pellegriniho, myslí si Heger

Eduard Heger
Eduard Heger (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Minister financií Eduard Heger (OĽANO) odmietol obvinenia opozičnej strany Smer-SD, podľa ktorej štátna lotériová spoločnosť Tipos riadená rezortom financií netransparentne podpísala zmluvu s advokátskou kanceláriou Michala Miškoviča. Tipos touto zmluvou oproti minulosti podľa ministra ušetril a bývalé vedenie Tiposu navyše podpisovalo takéto zmluvy bez akéhokoľvek výberového konania, uviedol vo štvrtok Heger v reakcii na tlačovú konferenciu Smeru-SD. Voči obvineniam sa ohradil aj Tipos.

"Vedenie strany Smer-SD urputne hľadá tému, ktorou by tromflo odídencov u Petra Pellegriniho. Ale zase je mimo," uviedol Heger. Bývalé vedenie spoločnosti Tipos podľa neho zaplatilo advokátskej kancelárii Čavojský & Partners v roku 2019 za právne služby vyše 700.000 eur vrátane dane z pridanej hodnoty (DPH) a v roku 2018 vyše pol milióna eur.

"Nová rámcová zmluva s advokátskou kanceláriou pána Miškoviča je uzatvorená na maximálnu sumu 256.082 bez DPH. Jej konkrétne čerpanie bude závisieť od reálnych potrieb spoločnosti Tipos a každá objednávka musí byť v súlade s princípmi hodnoty za peniaze," tvrdil minister.

Úsporu voči minulosti zdôraznil vo svojom stanovisku aj Tipos. Advokátska kancelária Čavojský & Partners, ktorá poskytovala spoločnosti právne služby do polovice tohto roka, fakturovala lotériovej spoločnosti iba za prvých šesť mesiacov 2020 sumu viac ako 318.000 vrátane DPH.

"Zároveň platí, že Tipos, národná lotériová spoločnosť, a. s., si advokátsku kanceláriu Miškovič vybrala na základe prieskumu trhu z troch ponúk, pričom víťazná ponuka mala hodinovú sadzbu o 18 eur nižšiu ako ponuka druhého uchádzača v poradí," spresnila asistentka generálneho riaditeľa Zuzana Varechajová. Smer-SD vo štvrtok avizoval, že pokiaľ Heger neodvolá šéfa Tiposu a zmluvy s advokátskou kanceláriou nezruší, bude v parlamente iniciovať jeho odvolanie.

Viac o téme: Robert FicoSmer-SDOĽANOEduard HegerPeter PelelgriniHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu