Kováčiková: Nikdy som pre Jankovskú nič nevybavovala. V prípade jej obvinenia som postupovala správne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viera Kováčiková, Monika Jankovská
Prvá námestníčka generálneho prokurátora Viera Kováčiková a Monika Jankovská. Foto: SITA, Koláž WBN

Prvá námestníčka generálneho prokurátora Viera Kováčiková trvá na tom, že pri rozhodovaní o sťažnosti obvinenej bývalej štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti Moniky Jankovskej postupovala správne.

Ako uviedla na dnešnej tlačovej besede, pri rozhodnutiach o sťažnostiach sudcov obvinených v rámci policajnej akcie Búrka mal rozhodovať generálny prokurátor Jaromír Čižnár, ten sa však cítil zaujatý. Rozhodovanie preto prešlo na Kováčikovú.

Tá sa stotožnila so stanoviskom, že Monika Jankovská nemusela spáchať trestnú činnosť ako verejný činiteľ, ale mohlo by ísť „len o nepriamu korupciu“.

Jankovská vraj žiadny dosah na sudcu nemala

„Tieto rozhodnutia pripravuje prieskumné oddelenie generálnej prokuratúry,” povedala Kováčiková s tým, že ona sa s rozhodnutím v rozsahu 73 strán stotožnila.

Podľa dočasnej šéfky generálnej prokuratúry neexistuje žiadna polemika o tom, či bola Monika Jankovská v čase skutkov, za ktoré je obvinená, verejným činiteľom, keďže zastávala funkciu štátnej tajomníčky. Skutkov sa však nedopustila v súvislosti s výkonom svojej funkcie a právomocí.

„K takémuto konaniu nedošlo, pretože ako štátna tajomníčka nemala žiadnu právomoc ani dosah na konkrétneho sudcu, aby rozhodol nejakým spôsobom. A neniesla za jeho rozhodnutie žiadnu zodpovednosť,” zdôraznila Kováčiková.

Kováčiková poprela kamarátstvo s Jankovskou

Kováčiková zároveň uviedla, že s Monikou Jankovskou prichádzala v minulosti do služobného kontaktu ako krajská prokurátorka v Trenčíne.

„Tento vzťah nemôžem považovať ani za kamarátsky ani za priateľský, ani za nepriateľský. Nijaký,” povedala s tým, že s obvinenou sa nenavštevovali ani nechodili spolu na akcie. „Nikdy som pre ňu nevybavovala nič,” dodala Kováčiková.

Bývalú štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú zadržali spolu s ďalšími 12 sudcami počas policajnej akcie Búrka, momentálne je väzobne stíhaná. Začiatkom júna sa vzdala funkcie sudkyne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jaromír ČižnárMonika JankovskáViera Kováčiková
Firmy a inštitúcie GP Generálna prokuratúra SR