Aktuálne 13. august 2020

Epidemiológovia neodporúčajú cestu do zahraničia ani hromadné podujatia

TASR
TASR

Minister zdravotníctva Marek Krajčí avizoval od septembra do októbra zákaz podujatí nad tisíc ľudí. 

Minister zdravotníctva Marek Krajčí avizoval od septembra do októbra zákaz podujatí nad tisíc ľudí. 

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Zákaz má platiť aj pre interiérové hromadné podujatia nad 500 ľudí, ako aj tie po 23. hodine s výnimkou svadieb. Zároveň sa má na polovicu obmedziť kapacita kúpalísk a akvaparkov

„Od prvého septembra dôjde k veľkej socializácii našich detí a študentov, čo je vždy živná pôda na zvýšenú aktivitu vírusu. Potrebujeme ubrať replikáciu vírusu, preto sme sa rozhodli zakázať hromadné podujatia nad tisíc účastníkov v exteriéri, v interiéri nad 500 účastníkov. Samozrejme, stále sú povinné rúška,“ povedal šéf rezortu zdravotníctva.

K zákazu hromadných podujatí sa podľa neho pristupuje na základe skúseností zo zahraničia. Poukázal na nákazu návštevníkov športových podujatí v Taliansku, Chorvátsku či Srbsku. "Je veľmi ťažké dohľadať kontakty, a to ochorenie potom prechádza do nekontrolovanej fázy," poznamenal.

V rámci opatrení proti novému koronavírusu sa má v septembri obmedziť aj kapacita kúpalísk a akvaparkov, a to približne na polovicu. Cieľom je zamedziť nadmernej koncentrácii ľudí. "Ide o veľmi rizikové miesta," doplnil Krajčí.

Konzílium epidemiológov odporúča aj zvážiť nevyhnutnosť cestovania do zahraničia. Krajčí avizoval, že do začiatku septembra nebudú odborníci prehodnocovať menej rizikové krajiny, ale definujú rizikové regióny v krajinách. Údaje budú aktualizovať minimálne raz za dva týždne.

„Rozhodli sme sa, že menej rizikové krajiny zostanú zachované až do 1. septembra, keď môže dôjsť k ich prehodnoteniu. Zároveň sme zadefinovali tzv. rizikové regióny aj v menej rizikových krajinách, nakoľko sme na začiatku druhej vlny pandémie. Ochorenie sa naozaj rozširuje po všetkých krajinách a stúpa počet nakazených," uviedol minister.

Do zoznamu rizikových regiónov patria v Česku Praha, v Chorvátsku Vukovarsko-sriemska župa, a Splitsko-dalmatínska župa, v Poľsku Sliezske vojvodstvo a Malopoľské vojvodstvo, Španielsko, vo Francúzsku Provence-Alpes-Côte d’Azur, Île-de-France a Mayotte, ďalej Belgicko, Malta, v Holandsku Noordholland a Sudholland, v Írsku Midlands a Mid-East, v Dánsku Midtjylland, vo Veľkej Británii Grampian a v Estónsku Tartumaa a Harju Maakond.
      
 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia