Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Povinné rúška v triede, ale aj zákaz hromadných akcií. Slovensko čakajú opäť prísnejšie opatrenia
Zdielať na

Povinné rúška v triede, ale aj zákaz hromadných akcií. Slovensko čakajú opäť prísnejšie opatrenia

BRATISLAVA / Konzílium epidemiológov po štvrtkovom rokovaní na Úrade vlády SR rozhodlo odporučiť obyvateľom Slovenska, najmä rodičom s deťmi, zvážiť v závere augusta cestovanie do zahraničia. Opatrenia pripravili aj pre školákov či organizátorov hromadných podujatí.

Dôvodom opatrení konzília v súvislosti s druhou vlnou pandémie nového koronavírusu je pokračujúci nárast nakazených ľudí, keďže denne pribúdajú desiatky prípadov. Od začiatku tohto mesiaca do 12. augusta na Slovensku pribudlo zhruba štyristo infikovaných osôb. 

​Ako informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO), aktuálny zoznam menej rizikových krajín nebudú prehodnocovať do 1. septembra, budú však prehodnocovať rizikové regióny v jednotlivých krajinách. Napríklad v Českej republike ide o Prahu a okolie, v Chorvátsku medzi rizikové regióny pribudla Splitsko-Dalmatínska župa pri Jadranskom mori, kde dovolenkujú aj Slováci. "S výnimkou troch regiónov je Španielsko viac-menej celé rizikové, veľmi rizikové je najmä Katalánsko a okolité regióny. Takisto stúpa ochorenie aj vo Francúzsku, v Belgicku, na Malte, v Írsku, Dánsku, vo Veľkej Británii a v Estónsku," podotkol Krajčí.

Hromadné podujatia

V súvislosti so začiatkom nového školského roka sa nebudú môcť v septembri konať hromadné podujatia. Kapacita kúpalísk a akvaparkov bude obmedzená o polovicu. "Od 1.9 do 1.10 odborníci neodporúčajú organizovať hromadné podujatia, zároveň budú zakázané akcie nad 1000 ľudí. Platiť bude zákaz organizovania aj športových podujatí, ako aj interiérových hromadných podujatí nad 500 ľudí, do 500 ľudí je povinnosť nosenia rúška. Ďalej bude zákaz všetkých interiérových podujatí po 23:00 s výnimkou svadieb," informuje minister. 

Nástup do škôl

Rodičia pri nástupe deti do škôl budú musieť odovzdať čestné prehlásenie. Dotazník bude obsahovať dve otázky - či od 17. augusta bolo ich dieťa mimo Slovenska alebo sa zúčastnilo na hromadnom podujatí. Čo sa za hromadné podujatie pokladá, bude v dotazníku špecifikované. 

Rodič ďalej podpíše prehlásenie o dezinfekčnosti, že dieťaťu nebol a RÚVZ nariadenia karanténa. Ak vycestovali od 17. augusta bude musieť rodič sledovať príznaky aj u najbližších v rodine. V prípade, že sa u niekoho objavia, tak budú mať povinnosť oznámiť to lekárovi. Riadiť sa budú potom podľa pokynov a dieťa sa až potom vráti do školy. 

"Obdobie od 1. septembra považujeme za rizikové, tak sme sa dohodni, že rúška budú povinné prvé dva týždne aj v triedach, ale iba na 2. stupni a na stredných školách. Prvý stupeň v triede nemusí mať rúška, iba v spoločných priestoroch," dodali odborníci. 

Zamestnávatelia

"Uvažuje sa nad zavedením povinnosti pre zamestnávateľov, aby vstup do firmy pre zamestnancov, ktorí prišli z rizikových krajín, podmienili preukázaním negatívneho testu na koronavírus alebo potvrdením, že sa registrovali na regionálnom úrade verejného zdravotníctva," dodávajú odborníci. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy