Rúška v školách či zmeny na podujatiach. Opatrenia sa sprísnia

TA3 TASR SITA
13.8.2020 19:40

Konzílium odborníkov nebude do 1. septembra prehodnocovať zoznam menej rizikových krajín, Slovákom však odporúča necestovať do zahraničia, obzvlášť ak majú maloleté deti. Zoznam menej rizikových krajín a regiónov sa od septembra bude aktualizovať každé dva týždne. Po stretnutí konzília epidemiológov na Úrade vlády o tom informoval minister zdravotníctva Krajčí. Hovoril aj o povinných rúškach v školách či hromadných podujatiach.

Rizikové oblasti u našich susedov

Ako informoval Krajčí, aktuálny zoznam menej rizikových krajín nebudú prehodnocovať do 1. septembra, budú však prehodnocovať rizikové regióny v jednotlivých krajinách. Napríklad v Českej republike ide o Prahu a okolie, v Chorvátsku medzi rizikové regióny pribudla Splitsko-Dalmatínska župa pri Jadranskom mori, kde dovolenkujú aj Slováci.

Dôvodom opatrení konzília v súvislosti s druhou vlnou pandémie nového koronavírusu je pokračujúci nárast nakazených ľudí, keďže denne pribúdajú desiatky prípadov. Od začiatku tohto mesiaca do 12. augusta na Slovensku pribudlo zhruba štyristo infikovaných osôb. "Konzílium sa rozhodlo odporučiť, aby každý občan krajiny a najmä tí, ktorí majú maloleté deti, študentov, zvážili nevyhnutnosť cestovania do zahraničia. Pokiaľ sa rozhodnú cestovať, rozhodli sme sa im nekomplikovať život a nebudeme do 1. septembra prehodnocovať menej rizikové krajiny," povedal Krajčí.

"Avšak rozhodli sme sa, že je zodpovedné zadefinovať rizikové regióny v jednotlivých krajinách a počnúc dnešným dňom (štvrtok) každé dva týždne budeme aktualizovať tieto údaje," podotkol minister zdravotníctva. Rizikovosť jednotlivých krajín sa podľa neho môže pravdepodobne od začiatku septembra meniť. Minister upozornil, že počet nakazených výrazne stúpa napríklad v Nemecku, vo Francúzsku či v Španielsku. Okrem rizikových regiónov v Česku a Chorvátsku poukázal aj na rizikové poľské pohraničné regióny Sliezske a Malopoľské vojvodstvo. "S výnimkou troch regiónov je Španielsko viac-menej celé rizikové, veľmi rizikové je najmä Katalánsko a okolité regióny. Takisto stúpa ochorenie aj vo Francúzsku, v Belgicku, na Malte, v Írsku, Dánsku, vo Veľkej Británii a v Estónsku," podotkol Krajčí.


-Slovákom sa odporúča necestovať do zahraničia, obzvlášť ak majú maloleté deti. Zoznam menej rizikových krajín a regiónov sa od septembra bude aktualizovať každé dva týždne.

Okrem rizikových regiónov v Česku a Chorvátsku Krajčí poukázal aj na rizikové poľské pohraničné regióny Sliezske a Malopoľské vojvodstvo. "S výnimkou troch regiónov je Španielsko viac-menej celé rizikové, veľmi rizikové je najmä Katalánsko a okolité regióny. Takisto stúpa ochorenie aj vo Francúzsku, v Belgicku, na Malte, v Írsku, Dánsku, vo Veľkej Británii a v Estónsku," podotkol Krajčí.

Rodičov čaká dotazník

Rodičia budú pri nástupe detí do školy odovzdávať čestné vyhlásenie, v rámci ktorého odpovedia, či bolo ich dieťa od 17. augusta mimo Slovenska alebo sa zúčastnilo na hromadnom podujatí. Zároveň podpíšu vyhlásenie o bezinfekčnosti. Školská dochádzka sa podľa hlavnej odborníčky MZ SR pre pediatriu Eleny Prokopovej začne ako každý rok 2. septembra.

"Ak rodič uvedie, že boli s dieťaťom mimo SR, alebo ak uvedie, že sa zúčastnilo na hromadnom podujatí, tak bude jeho povinnosťou sledovať zdravotný stav dieťaťa aj rodiny, ako aj všetkých blízkych, ktorí s ním žijú v jednej domácnosti alebo s ním prichádzajú do veľmi úzkeho kontaktu. Ak sa u niekoho z týchto osôb vyskytne najbližších 14 dní príznak respiračného ochorenia - bude presne uvedené, čo sú príznaky - tak bude mať povinnosť kontaktovať lekára," priblížila Prokopová. Dieťa by zároveň nešlo do školy a následne by sa postupovalo podľa odporúčania lekárov. Ozrejmila tiež, že vo vyhlásení o bezinfekčnosti rodič deklaruje, že dieťa nemá príznaky infekčného ochorenia a neboli mu nariadené karanténa ani karanténne opatrenia.

Konzílium epidemiológov tiež rozhodlo, že prvé dva týždne od začatia sa školského roku bude nosenie rúšok povinné pre druhý stupeň základných škôl a stredné školy aj v triedach. Ostatní žiaci ich budú mať povinné iba v spoločných priestoroch, vysvetlila Prokopová. Nenosenie rúšok v školách sa u detí nebude sankcionovať. Konzílium prenecháva zodpovednosť na učiteľov. Krajčí verí, že nosenie rúšok v školách zamedzí šíreniu nového koronavírusu a opatrenie sa bude môcť po dvoch týždňoch zrušiť.

-Prvé dva týždne od začatia sa školského roku bude nosenie rúšok povinné pre druhý stupeň základných škôl a stredné školy aj v triedach. Ostatní žiaci ich budú mať povinné iba v spoločných priestoroch.

-Rodičia budú pri nástupe detí do školy odovzdávať čestné vyhlásenie, v rámci ktorého odpovedia, či bolo ich dieťa od 17. augusta mimo Slovenska alebo sa zúčastnilo na hromadnom podujatí. Zároveň podpíšu vyhlásenie o bezinfekčnosti.

Zmena pri akciách vnútri i vonku

Konzílium epidemiológov neodporúča na Slovensku organizovanie hromadných podujatí. Krajčí avizoval od septembra do októbra zákaz podujatí nad 1000 ľudí vrátane športových. Zákaz má platiť aj pre interiérové hromadné podujatia nad 500 ľudí, ako aj tie po 23.00 h s výnimkou svadieb. Zároveň sa má na polovicu obmedziť kapacita kúpalísk a akvaparkov.

„Od prvého septembra dôjde k veľkej socializácii našich detí a študentov, čo je vždy živná pôda na zvýšenú aktivitu vírusu. Potrebujeme ubrať replikáciu vírusu, preto sme sa rozhodli zakázať hromadné podujatia nad 1000 účastníkov v exteriéri, v interiéri nad 500 účastníkov. Samozrejme, stále sú povinné rúška,“ povedal šéf rezortu zdravotníctva.

- Od septembra do októbra bude zákaz podujatí nad 1000 ľudí vrátane športových. Zákaz má platiť aj pre interiérové hromadné podujatia nad 500 ľudí, ako aj tie po 23.00 s výnimkou svadieb.

- Kapacita kúpalísk a akvaparkov sa má obmedziť na polovicu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok