Vedci nedávno pozorovali najrýchlejšiu hviezdu v našej galaxii

Nachádza sa v jadre Mliečnej dráhy, a jej rýchlosť sa dá napísať v zlomku rýchlosti svetla

čierna diera
Zdroj: NASA

Vedcom sa podarilo objaviť najrýchlejšiu hviezdu v našej galaxii. Je ňou S4714, ktorá sa nachádza v centre Mliečnej dráhy a obieha okolo supermasívnej čiernej diery Sagittarius A*.

Počas svojej orbitálnej púte dokáže dosiahnuť rýchlosť, ktorá sa môže rovnať zhruba 8% rýchlosti svetla. Po premene je to až neuveriteľných 24-tisíc kilometrov za sekundu. To ale nie je všetko. S4714 je len jednou zo skupiny hviezd, ktoré sa vedcom podarilo objaviť v blízkosti supermasívnej čiernej diery. Táto skupina obieha galaktické monštrum vo väčšej blízkosti, než ktorékoľvek predtým pozorované hviezdy. Píše portál Science Alert.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Vedci predpokladajú, že sa v blízkosti Sagittarius A* budú nachádzať hviezdy, ktoré budú mať ešte menšie obežné dráhy. Tak či tak, vedci po prvý krát nazreli na typ hviezdy, ktorý predpovedali už pred 20 rokmi. Ide o hviezdu, ktorá je stlačená slapovými silami. Jadro našej galaxie je v porovnaní s inými relatívne kľudné, aj napriek tomu je prostredie v blízkosti čiernej diery „poriadne divoké.“

Priblíženie sa rýchlosti svetla

Štúdiom oblasti, kde sa nachádza Sagittarius A*, vedci objavili hneď niekoľko hviezd, ktoré mali zvláštnu, prehnane oblú obežnú dráhu. Práve vďaka nim môžu vedci študovať vlastnosti neviditeľných čiernych dier, okolo ktorých obiehajú. Celé roky bola komunita astronómov presvedčená, že najbližším objektom ku čiernej diere je hviezda menom S2. Jej obežná dráha trvala 16 rokov a v najnižšom bode sa priblížila na vzdialenosť 18-miliárd km od Saggitarius A*. Zároveň nabrala v najbližšom bode toľko energie, že zrýchlila až na 3% rýchlosti svetla.

Následne vedci objavili hviezdu S62, ktorá sa nachádzala oveľa bližšie. Vzdialenosť jej najnižšieho bodu orbity od čiernej diery boli 2.4-miliardy km. To je menšia vzdialenosť ako od Slnka k Uránu. Zároveň táto hviezda dosahovala rýchlosť až 6.7% rýchlosti svetla. Pár rokov na to tím vedcov objavil niekoľko ďalších planét, medzi ktorými sa nachádza aj S4714.

Zvláštnosťou tejto hviezdy je jej pretiahnutá orbita. Vedci používajú na označenie obežných dráh číslice 0 a 1. 0 znamená perfektne kruhovú orbitu a 1 znamená úniková orbita (pozn. redakcie: objekt má dostatočnú rýchlosť na to, aby sa vymanil z gravitačného zovretia). Hviezda S4714 má obežnú dráhu s faktorom 0.985.

V najnižšom bode sa ku čiernej diere priblíži na 1.9-miliardy km a zrýchli na 24-tisíc km/s, čo je 8% rýchlosti svetla. Hviezda spomalí a začne sa vracať v najvyššom bode obežnej dráhy, ktorý sa nachádza vo vzdialenosti až 250-miliárd km od čiernej diery.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre