Spravodajstvo

Čína najíma expertov z TSMC, ktorí im majú dopomôcť k tomu, aby neboli závislí od zahraničných partnerov

Čína robí všetko preto, aby sa stali procesorovou veľmocou

Nie je žiadnym tajomstvom, že medzi Čínou a USA aktuálne prebieha vcelku veľký ekonomický konflikt, v dôsledku ktorého mnoho čínskych firiem „trpí“. Jednou zo spoločností, ktorá trpí týmto konfliktom pravdepodobne najviac, je Huawei, ktorý nemôže aktívne obchodovať s viacerými firmami vrátane technologického giganta TSMC, ktorý bol doposiaľ jedným z hlavných dodávateľov procesorov pre telefóny spoločnosti.

Čína nenecháva nič na náhodu

Čínska vláda podľa správ Nikkei Asia Review si to dobre uvedomuje, že aktuálne obmedzenia ohrozujú viaceré domáce spoločnosti. A práve preto si dala za jednej z cieľov krajiny, aby akcelerovali domáci priemysel s procesormi. 

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Dopomôcť im má k tomuto cieľu viac ako stovka inžinierov a manažérov zo spoločnosti TSMC (ide o najväčšieho výrobcu procesorov na svete), ktorých sa najala za účelom, aby „naštartovali“ domáci polovodičový priemysel.

Čína sa od toho sľubuje zredukovanie závislosti od zahraničných partnerov. Quanxin Integrated Circuit Manufacturing (QXIC) a Wuhan Hongxin Semiconductor Manufacturing Co (HSMC) by mali byť spoločnosťami, ktoré dostanú „injekciu“ v podobe novej a skúsenej pracovnej sily. Ide o firmy, ktoré spolu so svojimi pridruženými spoločnosťami sú podporovanými zo strany čínskej vládnej garnitúry.

Zároveň treba dodať, že ide o vcelku mladé spoločnosti založené v rokoch 2017 a 2019, ktoré aktuálne ťažia z nedávneho rozmachu vývoja spôsobeného sankciami zo strany USA a z masívnych investícií zo strany krajiny do odvetvia polovodičového priemyslu. Niektoré správy dokonca hovoria, že Číne sa podarilo pretiahnuť na svoje územie v poslednom období viac ako 3 000 čipových inžinierov, pričom väčšina z nich je pôvodom z Taiwanu.

Portál ďalej spomína, že spoločnosť TSMC je vcelku znepokojená odlivom mozgov a to nie len z ich spoločnosti, ale vo všeobecnosti z ich krajiny smerom do Číny, pričom mala vyjadriť obavy z možnej budúcej straty vedúcej pozície na úkor Číny.

„Čína sa stala veľmi inteligentnou a teraz sa zameriava iba na tie odvetvové talenty, ktoré pracovali pre popredných hráčoch v odvetví, a TSMC je ich najvyšším cieľom…“ uviedol zdroj portálu, ktorý požiadal, aby nebol menovaný kvôli citlivosti problému, píše Nikkei Asia Review.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close