Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
ÚVO nevidí problém v nákupe Dankových stíhačiek F-16. Zákazka ale poputuje na NKÚ
Zdielať na

ÚVO nevidí problém v nákupe Dankových stíhačiek F-16. Zákazka ale poputuje na NKÚ

Archívne video

BRATISLAVA / Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) nateraz nezistil porušenie zákona pri nákupe stíhacích lietadiel F-16, ktoré by malo vplyv na výsledok verejného obstarávania. Zákazku však postupuje Najvyššiemu kontrolnému úradu (NKÚ). Ten by mal podľa ÚVO preskúmať opodstatnenosť a výhodnosť nákupu stíhačiek. O ukončení kontroly nákupu dnes na tlačovej konferencii informoval predseda ÚVO Miroslav Hlivák. Ako uviedol, išlo o najväčšiu zákazku v histórii, ktorú úrad kontroloval.

Úrad po kontrole však skonštatoval, že Ministerstvo obrany SR (MO SR) pred nim, ako pred orgánom, postupovalo netransparentne, teda v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní. Podľa ÚVO to však nemalo vplyv na výsledok obstarávania.

ÚVO sa v roku 2018 dostalo do konfliktu s rezortom obrany. MO SR vtedy tvrdilo, že pri zákazke postupuje mimo zákona o verejnom obstarávaní. Argumentovalo, že na nákup sa vzťahuje režim utajenia a úrad nie je oprávnený ho kontrolovať. "Bol som prekvapený, ako si môže verejný obstarávateľ dovoliť takto sa doťahovať s kontrolným úradom a upierať mu vykonávanie činnosti," uviedol Hlivák.

V tomto prípade sa úrad aj prvýkrát obrátil na Európsku komisiu a požiadal ju o výklad smerníc. Komisia dala ÚVO za pravdu a uznala, že úrad je povinný konať pri kontrole nákupu stíhačiek F-16. MO SR však naďalej neposkytovalo úradu potrebnú dokumentáciu k nákupu. Úrad za to opakovane ministerstvu udelil 5 pokút po tisíc eur.

Nové vedenie ministerstva obrany začalo s úradom spolupracovať a stiahlo žalobu, ktorú jeho predchodca na úrad podal. Zároveň poverilo ÚVO kontrolou postupov ministerstva. "Ministerstvo deklarovalo, že postupovalo na základe výnimiek a pravidiel z postupov verejného obstarávania, keď ide o takzvané osobitné bezpečnostné opatrenia," vysvetlil Hlivák s tým, že ministerstvo potom zmenilo argumentáciu a uviedlo, že postupovalo na základe výnimky, a to formou obstarávania vláda - vláda. "Následne svoj postoj opätovne niekoľkokrát zmenilo," dodal Hlivák.

Rovnako zmätočne podľa neho postupovalo ministerstvo aj pri režime utajenia zákazky. Najprv rezort uvádzal, že zákazka podlieha režimu utajenia a následne, že nákup nepodlieha stupňu utajenia.

Ministerstvo obrany dotiahlo nákup nových stíhacích lietadiel v lete 2018. Ozbrojené sily budú disponovať celkovo 14 stíhačkami F-16. Ich dodanie je naplánované do roku 2024. Lietadlá boli obstarané cez americký program spôsobom vláda-vláda. Slovenský vzdušný priestor v súčasnosti strážia zastaralé stroje MiG-29, na ktorých prevádzku Slovensko navyše vynakladá ročne desiatky miliónov eur.

Pozrite si archívnu reportáž o schválení nákupu stíhačiek Pellegriniho vládou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy